Un logoped a explicat recent în cadrul unui interviu cum accesul de la vârste mici la ecrane de orice tip (telefoane mobile, jocuri, tablete, n.red.) le provoacă copiilor tulburări de atenție și de învățare. De aici pot apărea și probleme de vorbire.

Pentru ca limbajul să se afle în parametrii unei dezvoltări normale este foarte important ca sugarul să lalalizeze (gângurească – n.r.) începând cu lunile 5 sau 6, iar în jurul vârstei de un an să spună deja primele cuvinte cu sens.

Logopedul este prietenul copilului, este terapeutul care îl ajută pe copil să își îmbunătățească pronunția sau să-și descopere vocea atât de prețioasă și atât de necesară pentru a putea comunica. În prezent numărul cazurilor în care copiii necesită ajutorul unui logoped este în continuă creștere. Cea mai frecventă cauză ar fi expunerea timpurie la ecrane.

”Ne confruntăm cu o atitudine hiperprotectoare a părinților, care se transformă ușor și pe nesimțite într-o lipsă de stimulare verbală, motorie și cognitivă a copiilor. În plus, părinții oferă copiilor acces îndelungat la ecrane de orice tip la vârste fragede. Se cunoaște faptul că expunerea timpurie la ecrane se asociază cu tulburările de atenție, atenția fiind un proces psihic cognitiv ce stă la baza învățării.”, afirmă logopedul Andreea Năstase.

În ce situații este nevoie de intervenția imediată a logopedului?

Potrivit specialistei, este nevoie să vă adresați la specialist dacă cel mic are 2 ani și nu înțelege ceea ce i se comunică sau se exprimă în majoritatea timpului cu ajutorul limbajului gestual, adică arată cu degetul ce vrea sau îi trage de mână pe părinți când își dorește un lucru.

Alte situații care vă trimit direct la logoped:

  • dacă cel mic are 3 ani și nu se înțelege nimic din exprimarea acestuia
  • dacă are 5 ani și se bâlbâie
  • dacă are 8 ani și confundă literele, iar scrisul este dezordonat

Cum ar putea un părinte să stimuleze limbajul copilului?

”Vorbind cu el și cerându-i să răspundă înapoi. În general, părinții vorbesc foarte mult cu copiii lor, dar folosesc monologul în locul dialogului. În altă ordine de idei, evitând ecranele până la vârsta de 2 ani și jumătate, evitând alimentele cu textură fină, blenduite căci musculatura aparatului fonoarticulator va avea o mobilitate scăzută și astfel și copilului îi va fi foarte dificil să articuleze sunetele.”, a mai adăugat logopedul Andreea Năstase.