Limba bebelușului poate indica afecțiuni sau boli dacă prezintă anumite modificări. O limbă sănătoasă este moale, are culoarea roșie pal și este umedă. Pediatrii sunt capabili să recunoască o boală datorită observării semnelor prezentate pe limbă.

Limbă albă

În unele ocazii putem vedea că limba are un fel de acoperire albicioasă. De obicei, acest semn arată că, compoziția chimică a salivei a fost modificată, dacă copilul ia antibiotice sau dacă respiră pe gură sau pentru că are nasul înfundat.

Dacă observăm că limba este palidă, se poate datora lipsei hemoglobinei. Dacă copilul prezintă și semne de oboseală, poate fi vorba despre o anemie. Ar trebui să consulți medicul pediatru, care, prin analiză, va determina cauza acestei anemii și va oferi copilului tratamentul adecvat.

Pete albe: Muguet

Muguetul este o afecțiune a mucoasei bucale provocată de o levură. Candida alhicans se mani­festă în prima fază printr-o inflamație difuză, mucoasa fiind roșie, uscată și usturătoare, în faza a doua peretele intern al obrajilor, limba și faringele se acoperă de un strat alb unsuros asemănător laptelui prins. Este posibilă la unele cazuri prezența unei jene la înghițit, afectare a esofagului.

Dacă copilul are aceste pete, trebuie să consultați medicul pediatru, care vă va prescrie un medicament antifungic. Odată cu tratamentul, ciuperca va dispărea în câteva zile.

Pete roșii pe limba bebelușului

Pe limbă vedem câteva pete roșii pe toată suprafața, unele pete chiar se suprapun cu altele dând impresia că este o hartă geografică, potrivit specialiștilor, este un eritem migrator. Se numește migrator, deoarece aceste pete se mișcă de-a lungul limbii. Pediatrii spun că nu există nicio problemă de sănătate, dar poate fi un disconfort pentru copil, deci un tratament adecvat va elimina această problemă.

Limbă uscată la nou-născut

Limba aspră și uscată, împreună cu buzele uscate, pot fi o cauză a deshidratării la copil, în special în lunile de vară. Este însoțită de alte semne, cum ar fi fontanelele scufundate, pierderea în greutate, somnolența, iritabilitatea și scutecele uscate. Dacă observăm oricare dintre aceste semne, trebuie să-l ducem imediat pe copil la spital.

Blistere pe limba bebelușului

Un copil care trece printr-o fază de stres sau este bolnav, poate avea mici blistere pe limbă, acestea par a fi înconjurate de un fel de halogen roșiatic și fiecare blister este acoperit de un fel de membrană albă. În general sunt localizate pe interiorul buzelor, obrajilor sau limbii.

Deși nu este necesar un tratament și, de obicei, se vindecă în câteva zile, este de preferat să-l duci pe copil la pediatru pentru a te asigura că nu există o infecție.

Limbă geografică

Este o patologie benignă, cronică și inflamatorie. Inițial apare o placă albicioasă care se extinde spre marginile limbii (și poate fi confundată cu muguetul) și evoluează spre formarea de inele sau caneluri neregulate, care își pot schimba forma și dimensiunea în timp.

Nu este contagios și, în general, nu provoacă durere, deși consumul de alimente picante sau acide poate să îi dea senzația de înțepătură copilului.

Nu se cunoaște exact cauza, iar lista factorilor care pot fi în spatele limbii geografice este foarte lunga. Nu există niciun tratament specific și, de obicei, dispare de la sine.

Limbă umflată

Alergiile alimentare provoacă simptome în corpul copilului, iar una dintre ele poate fi umflarea bruscă a limbii după ce a mâncat un aliment. Atunci când începem cu introducerea complementară a alimentelor, începând cu șase luni, trebuie să observăm orice simptome posibile de alergie, care includ umflarea limbii, precum și a buzelor, feței, uneori a pleoapelor; reacții cutanate (eritem, dermatită etc.); dificultăți de înghițire și simptome abdominale (diaree, colici, durere).