Chiar dacă pare surprinzător la prima vedere, află că cercetătorii susțin ideea că expunerea la microbi este benefică și chiar poate contribui la întărirea sistemului imunitar al copiilor. Pe marginea acestui subiect s-a mai vorbit în ultimele decenii, pentru că igiena este mereu un factor prioritar în dezvoltarea copiilor, mai ales că traversăm o perioadă în care dezinfectanții ar trebui să fie mereu la îndemână.  Totuși, n-ar trebui să-i folosim în exces.

Microbii pot fi și prietenii copiilor, pentru că doar îi pot ajuta să creeze anticorpi.

Iată de ce, copiii ar trebui lăsați să mănânce cu mâinile sau să se joace în noroi. Evident, aceste lucruri trebuie făcute cu măsură și n-ar fi bine să fie incluse pe lista activităților strict interzise.

Sunt totuși foarte mulți pediatri și medici generaliști care sunt împotriva acestor practici dezinvolte și, prin urmare, acest subiect a stânit numeroase dezbateri atât în rândul părinților cât și în rândul specialiștilor. Potrivit unui studiu științific publicat în anul 2012 în revista “Science”, ”explozia bolilor autoimune, a alergiilor și astmului din ultimii ani se datorează, în parte, și igienei excesive.” Din cauza igienei excesive și a ”înfloririi” industriei cosmetice din ultimele decenii, cei mici au devenit mai sensibili, spun autorii studiului.

Expunerea la microbi este indicată pentru imunitatea copilului, în primii ani de viață

”Cei mici ar trebui să se joace și afară, chiar dacă vor fi expuși anumitor microbi. În acest mod vor dezvolta, la rândul lor, un sistem imunitar eficient și vor preveni anumite boli cronice. Jucatul afară, cu mâinile în țărână, atingerea unui animal sau a unui obiect de pe jos nu sunt atât de nocive pe cât ar crede părinții”, susține profesorul Jack Gilbert, directorul centrului „Microbiome” de la Universitatea din Chicago.

Este important să precizăm faptul că studiul nu și-a propus în niciun caz să pledeze pentru înlăturarea igienei din viața copiilor, ci să le recomande părinților să nu fie panicați de fiecare dată când își văd copilul jucându-se cu lucruri pe care le găsește în curtea casei sau alte locuri pe unde se plimbă. Obsesia părinților de a-și proteja copiii la fiecare pas nu face altceva decât să ducă la creșterea unor generații sensibile, mai expuse la tot felul de viroze și alergii.

Igiena zilnică este o prioritate, dar nu ar trebui să devină o obsesie

Pe fundalul pandemiei actuale, se conturează o altă problemă care și-ar putea arăta efectele negative în timp. Este vorba despre sterilizarea casei în mod exagerat și chiar dezinfectarea alimentelor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu este necesar să dezinfectați ambalaje alimentare, dar mâinile trebuie să fie spălate în mod corespunzător după manipularea pachetelor cu alimente și înainte de a vă așeza la masă. În prezent nu există dovezi că oamenii se pot infecta cu COVID-19 prin intermediul alimentelor.

Igiena excesivă dăunează sistemului imunitar al copiilor. Pentru a duce o luptă inteligentă cu germenii și microbii, ar trebui să urmați un set de reguli:

  • Spală-i mâinile cu apă și săpun, în loc să folosești șervețele umede sau dezinfectant;
  • Schimbă-i hăinuțele imediat cum ajungeți acasă;
  • Dacă alăptezi, șterge-ți sânii înainte și după proces;
  • Lasă copilul să se joace cu nisipul din parc;
  • Nu-l lăsa însă să atingă un câine, o pisică sau furnicile din stradă;
  • Ai grijă să-l alimentezi sănătos și include cât mai multe fructe și legume în dieta sa zilnică.