Nu opriţi copilul să iasă afară, chiar dacă mercurul din termometre indică valori scăzute. Mergeţi cu el la plimbări prin parc, lăsaţi-l să stea afară cu alţi copii şi să se joace. Trebuie doar să îl protejaţi, dar a-l ţine în casă nu este o soluţie. Dimpotrivă, petrecerea timpului în aer liber şi toamna, şi iarna aduce o serie întreagă de beneficii pentru copii, atât în ceea ce priveşte sănătatea, cât şi dezvoltarea psihico-fizică.

Nu este o surpriză faptul că mulți copii care sunt crescuți la țară, sunt mai rezistenți și mai sănătoși decât cei care stau în mediul urban. Acest lucru se datorează faptului că, în mod regulat, ei se joacă în aer liber, în orice anotimp, și sunt expuși la murdărie și animale, în fiecare anotimp bacteriile fiind diferite. Când copiii vin în contact cu aceste lucruri în mod natural și regulat, riscul de a dezvolta tulburări autoimune și alergii este mult mai mic.

Nu contează dacă este vară sau iarnă: dacă nu este bolnav, un copil nu ar trebui să îşi petreacă după-amiezile în interior.

„Părinţii cred, de cele mai multe ori, că atunci când temperaturile scad şi soarele dispare trebuie să îşi ascundă copiii în case. Dar nu este aşa!”, susţine Monica Castagnetti, psiholog şi formator în cadrul Centrului de Sănătate din Trieste, Italia. Specialistul continuă spunând că acest lucru nu este recomandat „nici din punctul de vedere al sănătăţii şi nici pentru nevoile mai generale ale copilului şi posibilităţile sale de dezvoltare fizică şi mentală”.

E adevărat că unii viruşi, cum ar fi, de exemplu, virusul gripal, rezistă mai bine la frig, dar mulţi alţii nu, şi, prin urmare, se înmulţesc mai greu. În plus, mediul deschis reduce semnificativ posibilitatea răspândirii bolilor.

În medii încălzite şi în spaţii închise, aşa cum sunt grădiniţele şi şcolile, viruşii şi bacteriile proliferează, iar colectivitatea este cea care sporeşte riscul de transmitere de la un copil la altul.

În aer liber, este mult mai dificil acest lucru, motiv pentru care specialiştii citaţi sugerează chiar că, în sezonul rece, copiii de grădiniţă şi de şcoală primară să petreacă cât mai mult timp în aer liber.

Mai mult, expunerea la lumina naturală, la lumina soarelui, ajută la fixarea vitaminei D în organism care este foarte importantă inclusiv în metabolizarea calciului şi în prevenirea infecţiilor. E adevărat că iarna lumina soarelui este mult diminuată, însă chiar şi puţină vitamina D obţinută astfel este mai bună decât nimic.

Parcul este locul ideal pentru joacă în aer liber. Copiii care petrec timpul liber în spaţii deschise fac, pe de o parte, mai multă mişcare, iar pe de alta, petrec mai puţin timp în faţa televizorului, caz în care creşte şi riscul de a consuma alimente nesănătoase, care pot duce la obezitate.