Potrivit unor medici generaliști, primii ani de şcoală înseamnă pentru un copil şi un posibil debut al unor boli ce afectează coloana vertebrală, deformând-o. Este vorba mai ales de scolioze şi cifoze, afecţiuni care tratate necorespunzător pot avea complicaţii grave. Să vedem însă ce înseamnă mai exact scolioză şi cifoză, cum se manifestă şi dacă au vreo legătură cu poziţia în care copilul stă în bancă.
Cel mai frecvent, aşa numitele deformări de ax ale coloanei vertebrale apar între 9 şi 11 ani, iar medicii din şcoli ar trebui să fie primii care să le identifice.
În Statele Unite ale Americii, pentru depistarea scoliozei, Academia Americană de Ortopedie Pediatrică recomandă examinarea copiilor de 2 ori în cazul fetelor – la 10 şi 12 ani – şi o dată în cazul băieţilor, la vârsta de 13 sau 14 ani. În consecinţă, trebuie să fii foarte atentă pentru ca micuţul tău să nu dezvolte astfel de boli şi să-l duci la medic pentru a fi consulatat.
Ce este scolioza și cifoza?
Scolioza presupune o deformare a coloanei vertebrale în plan frontal (copilul văzut din spate are coloana în formă de C sau S) iar cifoza o deformare în plan sagital (din profil, se poate observa că s-a dezvoltat o cocoaşă).
Poţi verifica singură dacă copilul tău are sau nu scolioză: cu spatele gol, cere-i copilului să aplece trunchiul înainte. Astfel poţi vedea mai uşor dacă coloana vertebrală este sau nu deformată. Orice suspiciune ai avea, mergi cu micuţul la un specialist în ortopedie pediatrică.
Băncile deformează coloana?
Fetele au mult mai multe şanse decât băieţii să sufere de scolioză, ele reprezentând 85-90 la sută din totalul cazurilor. De cele mai multe ori afecţiunea apare după vâsta de 9-10 ani, iar specialiştii bănuiesc că ar putea fi legate de dezvoltatarea hormonală specifică vârstei. Sunt şi medici generalişti care dau vina pe poziţia incorectă a copilului la şcoală, în bancă. Specialiştii în ortopedie pediatrică contrazic însă această ipoteză.
Faptul că scolioza apare în primii ani de pubertate, mai ales la fete, îi face pe medici să creadă că ar putea fi cauzată şi de concetraţia de hormoni feminini din sânge (nivelul hormonilor la această vârstă creşte mult, pregătind organismul pentru sarcină şi naştere, diametrul bazinului se măreşte, hormonii relaxând articulaţiile).
Din acest motiv se deregleză şi statica coloanei vertebrale, vertebrele nu mai au rezistenţă şi apar aceste deformări.
Ghiozdanul deformează coloana?
Studii recente susţin că un ghiozdan prea greu sau de proastă calitate poate şi el să deformeze coloana vertebrală a copilului. Nici această teorie nu îi încântă pe ortopezi, care susţin că un ghiozdan prea greu nu deformează coloana, dar poate însă să influenţeze articulaţiile genunchilor sau contracţiile musculare.
Sursa