Deși se manifestă mai mult în sezonul rece, problema durerilor de creștere întâlnite la copiii între 2-3 și 10 ani este destul de frecventă, iar părinții și medicii se întreabă la unison cât adevăr este în reclamarea acestor dureri.
Apar frecvent noaptea sau în a doua parte a zilei, în repaus și de obicei sunt localizate pe oasele lungi, mai solicitate (genunchi, gamba) și mai rar la nivelul coapselor. Părinții sunt adesea îngrijorați pentru că aceste dureri apar chiar - sau mai degrabă la - copiii activi, în plină evoluție și perfectă stare de sănătate, la vârsta de 3-10 ani.
În cazul acestor dureri, în urma examenului clinic, medicul va constata că nu există semne ale altor boli articulare, musculare, osoase, afecțiuni generale sau boli virale. De asemenea, rezultatele examenului radiologic se vor încadra în limitele normale. Durerile de creștere apar spontan și dispar în general fără tratament.
La copiii între 2 și 6 ani, aflați în plină creștere, copiii care sunt foarte dinamici, aleargă, fac sărituri și par să nu obosească vreodată, este posibil să apară semne clinice de rahitism dacă se omite administrarea vitaminei D și a calciului sau dacă au un regim alimentar deficitar sau o predispoziție familială.
Durerile se vor manifesta în special la nivelul oaselor lungi ale membrelor; fiind oase "noi" (moi) și foarte solicitate, ar putea suferi deformări. Radiologic, în zona oaselor membrelor se observă modificări specifice rahitismului: deformări ale oaselor lungi, însoțite și de alte semne radiologice specifice la nivel articular sau al cartilajelor de creștere.
ÎN CONCLUZIE, se poate spune cu relativa certitudine că nu există "dureri de creștere" generate de mărirea în dimensiuni a oaselor și a articulațiilor, ci dureri care apar la copilul aflat în creștere, pe un fond de oboseală musculară, consecutivă solicitării fizice.