Durerile de creștere la copii pot apărea între 2 și 12 ani. Între aceste vârste, copiii se pot confrunta cu dureri la nivelul picioarelor, care nu sunt cauzate de nicio lovitură.
Părinții sunt adesea îngrijorați de aceste dureri și cred că micuților li se poate întâmpla ceva rău. De cele mai multe ori însă este vorba despre dureri de creștere, care apar la unul din cinci copii. Sunt dureri cauzate de creșterea oaselor, de întinderea mușchilor și a vaselor de sânge și a nervilor.
Când apar durerile de creștere la copii:
Durerile de creștere la copii tind să apară mai ales noaptea. Acestea nu sunt dureri reumatice sau articulare, adică ele nu sunt localizate pe genunchi sau glezne și nici nu prezintă manifestări externe precum umflături sau roșeață. Apar de obicei în nopțile în care copilul a desfășurat mai multe activități fizice în timpul zilei.
Cum sunt durerile de creștere:
În timpul durerilor de creștere copiii simt disconfort persistent la coapse, gambe, în spatele genunchilor și uneori la brațe (acolo unde se găsesc oasele cele mai lungi). Durerile pot dura de la câteva minute până la câteva ore. Sunt dureri asimetrice și bilaterale, adică apar în ambele părți ale corpului, dar nu întotdeauna simetric. Într-o zi poate să doară coapsa stângă, iar în ziua următoare coapsa dreaptă. Durerile de creștere pot afecta ambele picioare, însă articulațiile nu dor. Copiii mai mari o descriu drept o durere internă.
Cum se ameliorează durerile de creștere la copii:
Pe lângă oferirea de analgezice ușoare, recomandate de medicul pediatru, sunt indicate băile calde, aplicarea locală a căldurii și masajele. De asemenea, se pot efectua exerciții ușoare de întindere pe membrele dureroase.
Când se consultă medicul:
- dacă există dureri de intensitate crescândă și foarte frecvente;
- dacă există dureri care nu dispar pe parcursul zilei;
- dacă apare durere localizată la nivelul articulațiilor;
- dacă durerea de picior persistă;
- dacă apare starea de slăbiciune, febră sau disconfort.