Bateriile tip buton sunt folosite pentru multe produse, de la telecomenzi, brelocuri de chei, felicitări, cântare de bucătărie, lumânări, ceasuri, până la jucării. Din ce în ce mai mult, acestea ajung în corpul copiilor, provocând disconfort, răniri și, în unele cazuri, chiar moartea.

Potrivit unui articol publicat în numărul din septembrie al revistei Pediatrics, citată de The Washington Post, vizitele la secțiile de primiri urgențe ale copiilor care au înghițit o baterie între 2010 și 2019 au fost de peste două ori mai multe decât numărul de vizite între 1990 și 2009.

Bateriile de tip buton, adică acele baterii mici în formă de disc, cunoscute și sub numele de baterii de monede, au fost implicate în 85% dintre cazurile în care a fost descrisă bateria, au raportat cercetătorii în studiul "Pediatric Battery-Related Emergency Department Visits in the United States: 2010-2019".

Ce se întâmplă când un copil înghite o baterie

Atunci când astfel de baterii se depun în esofag, tubul care leagă gâtul de stomac, ele pot provoca daune grave în doar două ore.

În timp ce celulele mai mari cu litiu sunt mai îngrijorătoare, deoarece este mai probabil să fie prinse în esofagul unui copil, bateriile mai mici cu buton fără litiu pot provoca și ele leziuni grave, în special la copiii mai mici de un an.

Utilizând date de la Sistemul național de supraveghere a leziunilor electronice al Comisiei pentru siguranța produselor de consum, cercetătorii au estimat că au existat 70.322 de vizite la camera de urgență legate de baterii în rândul copiilor între 2010 și 2019.

90% dintre vizite au implicat copii care au înghițit baterii, în timp ce alte leziuni au implicat inserții în nas, ureche și gură. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârste mai mici de 5 ani și mai mici, iar cel mai mare număr a implicat copii de 1 an.

La 16 august, președintele Statelor Unite Biden a semnat un proiect de lege, Reese's Law, numit după un copil care a murit după ce a ingerat o baterie tip buton, care va pune în mișcare aceste eforturi de reglementare.

Legislația solicită CPSC să elaboreze noi standarde de siguranță în ceea ce privește bateriile de tip buton sau monedă, care vor necesita ambalaje mai sigure, etichete de avertizare mai vizibile, inclusiv pe bateriile însele, și compartimente mai sigure pe dispozitivele care conțin bateriile, pentru a împiedica accesul copiilor de 6 ani sau mai mici. Agenția are la dispoziție un an pentru a emite aceste standarde.

În cadrul studiului Pediatrics, 12% din toate cazurile de înghițire de baterii au dus la spitalizare; ingerările care implicau în mod specific baterii cu buton au fost de două ori mai susceptibile de a duce la spitalizare. Datele nu au inclus și alte rezultate în afara spitalizării. Potrivit Sistemului național de date privind otrăvurile, în 2019 au fost raportate 3.467 de ingestii de baterii cu buton de către copii și adulți; dintre acestea, 207 au dus la efecte moderate, 51 la efecte majore și 3 la deces. Mai mult de jumătate dintre cazuri au implicat copii de 6 ani sau mai mici.

Complicațiile înghițirii bateriilor

Cele mai multe cazuri nu duc la vătămări grave, a spus Varun Vohra, toxicolog clinician și director al Centrului de informații despre otrăvuri și medicamente din Michigan de la Wayne State University School of Medicine, iar bateriile tip buton pot trece prin sistemul gastrointestinal al unui copil. Dar atunci când o baterie de tip buton ajunge în esofagul unui copil, consecințele pot fi grave.

Potrivit ei, umezeala din membranele mucoase poate declanșa un curent electric care provoacă o reacție chimică, rănind țesutul adiacent. Mai exact, curentul creează hidroxid, care provoacă arsuri alcaline.

"Acest lucru poate duce la leziuni grave, inclusiv perforația esofagiană, care poate duce la complicații semnificative în aval", a spus Vohra.

În cazul în care imagistica cu raze X relevă o baterie în esofag, aceasta va trebui să fie îndepărtată rapid, fie prin endoscopie, fie prin intervenție chirurgicală, deoarece leziuni grave ale esofagului pot apărea în doar două ore.

Dar leziunea poate progresa chiar și după ce bateria este îndepărtată, ducând la complicații relativ rare, cum ar fi: paralizia corzilor vocale sau fistula traheoesofagiană, o conexiune anormală între trahee și esofag.

Aceasta din urmă este ceea ce i s-a întâmplat copilului căruia îi poartă numele Legea lui Reese. Reese Hamsmith, un copil în vârstă de 18 luni din Texas, a avut dificultăți de respirație în octombrie 2020. După ce familia și-a dat seama că lipsea o baterie cu buton de la o telecomandă stricată și că Reese o ingerase, a fost operată pentru a îndepărta bateria, dar a dezvoltat o fistulă greu de tratat între esofag și trahee. După săptămâni de spitalizare și complicații, ea a murit la 17 decembrie 2020.

Ce trebuie să faci dacă cel mic a înghițit o baterie, și-a băgat-o în nas sau în ureche. Simptomele înghițirii unei baterii

mamaplus

Hamsmith, care a fondat organizația Reese's Purpose pentru a milita pentru protecția copiilor împotriva unor pericole precum bateriile cu buton, îndeamnă părinții "să fie foarte atenți și foarte conștienți de locul în care acestea se află în casele lor, dacă aleg să le aibă în casele lor". Ea și Chandler au oferit câteva sfaturi de siguranță pentru părinți:

- Faceți o verificare a locuinței dumneavoastră; este posibil să găsiți baterii cu buton în locuri surprinzătoare, inclusiv în unele periuțe de dinți electrice pentru copii.

- Păstrați orice dispozitiv alimentat cu baterii de tip buton și orice baterii libere departe de îndemâna și de ochii copiilor.

- Achiziționați baterii de tip buton ambalate astfel încât să reducă șansele ca un copil să intre în ambalaj și să le ingereze. De exemplu, a spus Hamsmith, unele pachete de baterii trebuie să fie tăiate. De asemenea, ea a menționat că Duracell vinde baterii tip buton cu un înveliș amar conceput pentru a descuraja copiii să le înghită.

- Examinați-vă dispozitivele alimentate cu baterii de tip buton pentru a vă asigura că compartimentul pentru baterii este cât mai bine securizat posibil. Dispozitivele care fixează capacul cu un șurub sunt, în general, considerate mai sigure în preajma copiilor, a spus Chandler.

- În cazul în care copilul dumneavoastră înghite o baterie sau este găsit în apropierea unui dispozitiv electronic deschis căruia îi lipsește o baterie, Vohra vă oferă următoarele îndrumări.

- Sunați la Linia de urgență 112

- Nu încercați să vă faceți copilul să vomite.

- Notați simptome precum:

  1. respirație șuierătoare;
  2. salivare;
  3. vărsături;
  4. sângerări;
  5. dureri abdominale;
  6. dificultăți la înghițire;
  7. disconfort toracic;
  8. tuse;
  9. sufocare sau căscat;
  10. scăderea poftei de mâncare;
  11. refuzul de a mânca;
  12. febră.

- Nu-i dați copilului nimic de mâncare sau de băut.

- Dacă un magnet este înghițit împreună cu bateria, acest lucru poate duce potențial la leziuni mai grave. Sunați la 112 sau mergeți mergeți la cel mai apropiat spital

- Dacă au trecut mai puțin de 12 ore de când a fost înghițită bateria și copilul are mai mult de 12 luni, îi puteți da miere comercială - două lingurițe la fiecare 10 minute, până la șase doze - în drum spre Urgențe. Acest lucru va acoperi bateria și va împiedica generarea de hidroxid, întârziind arsurile la nivelul țesuturilor adiacente. Cu toate acestea, nu este un substitut pentru îndepărtarea bateriei, deoarece aceasta ajută la încetinirea, dar nu elimină riscul de deteriorare a țesuturilor.

- În cazul în care un copil are o baterie înfiptă în nas sau în ureche, care poate, de asemenea, deteriora țesuturile, nu administrați picături pentru nas sau ureche înainte de o examinare completă de către un medic, pentru că aceste lichide pot duce, potențial, la agravarea leziunilor.