Fiind o infecție bacteriană stafilococică, orjeletul sau urciorul cum mai este cunoscut în termeni populari, își face apariția deseori la nivelul pleoapei superioare sau inferioare a ochiului. De cele mai multe ori, cauzele principale țin de igiena precară a mâinilor duse la ochi, utilizarea unor produse cosmetice de proastă calitate sau expirate și alți factori externi cum ar fi praful sau poluarea. În cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, o mamă l-a întrebat pe renumitul pediatru Evghenii Komarovsky din ce cauză orjeletul și furunculii apar atât de frecvent la copii și dacă există un tratament eficient împotriva acestei afecțiuni. Vezi în continuare ce soluții există la momentul actual
”Știința medicală nu a găsit încă o explicație privind apariția și tratamentul orjeletului sau a furunculilor. Practic, în 100% din cazuri unicul microb care duce la apariția orjeletului și a furunculilor este stafilococul auriu. De aceea, dacă copilul are frecvent orjelet, s-ar putea să fie vorba de o afecțiune generată de stafilococul auriu. Nu este necesar să faceți investigații sau analize – e clar de la bun început care e sursa problemei. Mai ales că, stafilococul auriu se află în mod normal la nivelul pielii omului. Doar că, din cauza anumitor perturbări la nivelul sistemului imunitar, el poate deveni periculos pentru organism.”, susține dr. Komarovsky.
Cum poate fi tratat orjeletul la copii?
Renumitul pediatru spune că, în cazul în care orjeletul apare în mod regulat, ar fi indicat ca micuțul să fie tratat cu soluții de acțiune locală. Dacă tot nu putem folosi unguentele antibacteriene, atunci medicul vă va prescrie un tratament de uz intern care acționează împotriva stafilococului. Totodată, medicul a mai specificat și alte cauze ale apariției acestei afecțiuni.
”Totodată, părinții ar trebui să știe că, pe lângă stafilococul auriu, o altă cauză frecventă a apariției orjeletului la copii sau a furunculilor este perturbarea funcționării glandelor sudoripare. Anume din acest motiv părinții ar trebui să-și pună întrebarea: oare nu este prea cald în locuință, oare nu transpiră excesiv copilul din cauza că îl îmbrăcați prea gros atunci când ieșiți afară în perioada rece a anului? O altă cauză ar fi și detergenții nepotriviți cu care spălați hainele și lenjeria de pat a copilului.”, a mai adăugat pediatrul Evghenii Komarovsky.