Pediculoza reprezintă infestarea cu păduchi atât la copii, cât și la adulți, întrucât aceste insecte pot apărea pe orice tip de păr, indiferent de lungimea lui. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli parazitare în rândul populației, cunoscută încă de pe timpuri. Potrivit datelor epidemiologice, pediculoza afectează 10% dintre copiii de vârstă preșcolară și școlară din Europa.
Medicul pediatru Dorina Agachi a explicat ce sunt, de fapt, păduchii, cum îi putem recunoaște la copii, cât sunt de periculoase aceste insecte, dar și cum poate fi tratată corect pediculoza, fără a apela la remedii periculoase.
Ce sunt păduchii?
- Păduchii sunt insecte fără aripi, care provin din ordinul Phthiroptera, şi se hrănesc exclusiv cu sânge.
- Există 3 tipuri de insecte responsabile de pediculoză: pediculis capitis, phtirius pubis şi pediculus corporis.
- Ouăle lor conțin un singur embrion şi sunt ataşate lângă baza tecii firului de păr, dacă temperaturile sunt scăzute. În sezonul cald, ei pot ajunge până la 5-15 cm față de baza tecii. Femela secretă o substanță ca un lipici pentru ataşarea ouălor, care se întăreşte imediat.
- Ouăle au o culoare maronie când conțin embrion, iar imediat după eclozare se albesc. Când nimfa iese din ou, acesta rămâne gol pe firul de păr şi este foarte greu de îndepărtat (dezintegrarea lui durând chiar şi ani de zile).
„Din cauza ca sunt hematofagi, păduchii mușcă pielea de 4-5 ori pe zi și injectează salivă cu efect anticoagulant, aspirând apoi sângele. Păduchii preferă zonele întunecate de pe cap și astfel migrează spre baza gâtului, ceafă si în spatele urechilor”, explică pediatrul.
Cum se pot infecta copiii?
Păduchii sunt transmiși prin contact direct (cap lângă cap) sau prin contact indirect ca urmare a utilizării reciproce a pieptenilor, periilor și elasticelor pentru păr, pernelor, prosoapelor, pălăriilor, eșarfelor și hainelor. Cu toate acestea, modul dat de „molipsire” de păduchi este limitat în timp, pentru că în cazul în care un parazit cade de pe capul unei persoane infectate, acesta poate supraviețui și infecta încă timp de 24-48 ore. După aceea, el moare.
Ouăle păduchilor (lindinii) atașate de păr pot supraviețui și menține invazivitatea lor în afara părului pentru o durată mai lungă de timp, adică în jurul a 12 zile.
„Păduchii supraviețuiesc în afara gazdei umane până la 48 de ore, iar lindinii – până la 14 zile”, atrage atenția medicul.
Care sunt simptomele pediculozei la copii?
Pruritul - simptomul de bază al infecției. Mâncărimea apare în urma unei reacții alergice la saliva păduchilor sau excrementele lor. Aceasta nu se manifestă imediat după infestația inițială, ci după 3-4 săptămâni.
Alte persoane pot prezenta o hipersensibilitate la salivă, pruritul devenind insuportabil. Uneori, din cauza scărpinatului excesiv, se pot dezvolta eczeme sau papule la nivelul scalpului care, ulterior, se infectează. Din cauza infecției, în spatele urechilor sunt niște ganglioni care se pot tumefia, simțindu-se la palpare.
Un semn al pediculozei este prezența paraziților și a ouălor pe firele de păr. Cu ajutorul unui pieptene, întregul scalp se piaptănă, iar perii se vor examina după fiecare trecere prin păr, pentru a observa păduchii vii. Femelele păduchilor atașează ouăle lor în apropiere de linia părului, la aproximativ 1 cm de la nivelul scalpului.
Lindinii sunt ovali, alungiți și de culoare albicioasă. Aceștia au o lungime de circa 0,8 mm. Cel mai simplu mod de a-i găsi este cel de a-i căuta în părul de pe vârful capului, în spatele urechilor și în spatele gâtului.
Potrivit medicului Dorina Agachi, pediculoza poate cauza stresuri severe, întrucât această boală este percepută în societate ca una „jenantă”.
Cum putem scăpa de păduchi?
Pediculoza poate fi tratată atât în condiții casnice, cât și cu ajutorul unui medic. Există o mulțime de substanțe chimice care distrug păduchii, dar nu toate afectează și ouăle, explică medicul, care recomandă părinților să respecte cu strictețe instrucțiunile și să repete tratamentul la 7-10 zile.
„Totuși, ouăle goale nu sunt îndepărtate decât prin abraziune și în unele școli copiii nu sunt acceptați decât după îndepărtarea lor”, adaugă specialistul.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar lindan și malation pentru eliminarea păduchilor, chiar dacă pe piață pot fi găsite diferite soluții. Multe dintre ele nu oferă rezultate.
Remedii naturiste:
Potrivit Dorinei Agachi, pediculoza poate fi tratată cu o serie de produse naturale, care de cele mai multe ori s-au dovedit a fi eficiente în acest sens:
- anasonul;
- cocosul;
- arborele de ceai;
- vaselina (folosită pe păr, aceasta poate asfixia păduchii în câteva ore).
De reținut: Gazolina și alcoolul nu sunt recomandate, din cauza efectului iritabil asupra scalpului.
Alte metode:
- aerul încălzit omoară 98% din ouă, dar are efecte scăzute asupra parazitului;
- pieptenele pentru pediculoză, folosit pentru 2 ore zilnic, timp de 14 zile.
Pediatrul recomandă, de asemenea, aplicarea unor creme cu corticosteroizi sau calamină pentru calmarea reacțiilor alergice, care se pot menține și după eliminarea păduchilor. Dacă pruritul se agravează este necesară administrarea antihistaminicelor orale.