Sezonul cald trezește la viață căpușele. Nu toate sunt periculoase, însă este bine să știi cum să acționezi odată ce ai fost mușcat de această insectă, care poate provoca Boala Lyme. În rândul copiilor, părinții trebuie să fie foarte atenți în acest sens, întrucât înțepătura de căpușă produce grave complicații.
În cadrul unei emisiuni TV, pediatrul Dorina Agachi a vorbit pe larg despre pericolul căpușei în rândul copiilor și soluțiile de extragere în totalitate a acestei insecte. Medicul atrage atenția asupra Boreliozei, boala care poate fi transmisă prin mușcătura de căpușă.
„Atunci când vorbim despre aceste insecte, desigur vorbim despre unul dintre pericolele cele mai cunoscute: Borelioza sau Boala Lyme. Este una dintre bolile care pot fi transmise anume prin vectorul „căpușă”. Ca și insectă este una destul de plăcută, foarte gingașă, dar poate fi transmițător direct al acestei bacterii – Borrelia Burgdorferi - cauza principală de declanșare a Boreliozei sau a bolii Lyme. Sunt mai multe subtipuri de căpușe. Avem câteva dintre ele și, în mod special, vorbim despre nimfă, cea care ar putea transmite această boală.
În momentul în care familia înregistrează la unul dintre membri, vorbim despre copii, că sunt în grupa de risc, inocularea căpușei, indiferent de localizarea acesteia, este obligatoriu să fie extrasă în totalitate de către un personal medical. Dacă părinții posedă tactica de extragere, pot să o facă și la domiciliu”, explică medicul.
Pentru eliminarea căpușei din pielea copilului în condiții casnice, Dorina Agachi sugerează părinților să folosească grăsime, dar în situațiile mai grave, este nevoie de intervenția unui medic chirurg.
„Sunt mai multe ipoteze: a unge cu grăsime, pentru că branhiile sau aparatul respirator s-ar afla exact pe extremitatea care rămâne în afară și, odată unsă cu grăsime, căpușa ar putea să absoarbă această grăsime și astfel să aibă loc un stop respirator și ea poate să-și strângă porțiunile anatomice care sunt inserate la nivelul corpului copilului. Asta ar putea cumva să favorizeze extragerea în totalitate.
Dacă părinții au totuși nesiguranță în extragerea căpușei, este mai bine să se adreseze la un specialist. Vorbim despre un chirurg care, în mod obligatoriu, va examina zona, va extrage în totalitate și, ulterior, nu vor fi consecințe din cauza acestei căpușe”, explică Dorina Agachi.
Medicul atenționează asupra faptului că, odată intrată în piele, căpușa trebuie să fie eliminată în decurs de 24-48 de ore, pentru că mai târziu, localizarea insectei la nivelul corpului poate deveni un risc.
„Deseori se întâmplă ca familia, odată revenită de la plimbare, nu examinează în totalitate corpul copilului. Astfel se omite această căpușă și localizarea ei la nivelul corpului copilului mai mult de 24-48 de ore devine deja un risc. Dacă se întâmplă ca, căpușa să fie extrasă la un interval de 48-72 de ore, este obligatoriu să se examineze locul de jur împrejurul înțepăturii sau unde a fost anterior inoculată căpușa, pentru o durată de până la 14-21 de zile, deoarece exact în zona inoculării ar putea să apară un cerc roșu, așa-numitul „eritem migrator”, care este primul simptom de alarmă al eventualei dezvoltări a bolii Lyme sau așa-numita Borelioză. Acest moment nu înseamnă că avem acele simptome clasice de afectare cerebrală sau neurologică, aceeași febră sau alte simptome care ar fi clasice pentru Borelioză, dar deja este un simptom de alarmă și ne obligă să ne adresăm la medic.
Fie că vorbim despre prezența acestui simptom local, fie despre alte simptome cu caracter general, Boala Lyme sau Borelioza este o patologie care obligatoriu se tratează cu antibiotico-terapie pentru un termen de 21 de zile”, spune specialistul.
Ca să se asigure că insecta a fost eliminată în totalitate, părinții trebuie să se conformeze recomandărilor medicului, să examineze cu atenție zona afectată și, la final, să o dezinfecteze în mod obligatoriu.
„Dacă vorbim în condiții de ambulator, adică acasă, fiind prima experiență a celor care încearcă să extragă căpușa, în acel moment obligatoriu se numără membrele, se vizualizează dacă este capul, corpul căpușei. Dacă este pentru prima dată, atunci se examinează și zona locală, unde trebuie să nu rămână niciun punct coloristic (bordo, cafeniu sau negru). În momentul în care se observă tegumentul curat sau doar o picătură de sânge, atunci putem fi siguri că, căpușa a fost extrasă în totalitate. Obligatoriu acel loc se dezinfectează cu un antiseptic la domiciliu, de exemplu soluție de Betadină sau orice soluție dezinfectantă pe care o aveți acasă”, recomandă pediatrul.