Majoritatea din noi cunoaștem bine faptul că dormitul cu părul ud are numeroase efecte negative, mai ales pentru copii. Cu toate acestea, unele mămici evită să le usuce podoaba capilară celor mici, motivând că ”se va usca în mod natural” sau ” nu-i nimic, părul este doar un pic umed”. Experții atenționează însă că uscarea părului înainte de somn este absolut necesară, pentru că în caz contrar s-ar putea să vă confruntați cu un șir de probleme.
Firele de păr se deteriorează
În timpul nopții, părul umed este supus unor procese negative și anume frecarea firului de păr de pernă, care duce la deteriorarea lui. Dacă vă doriți ca micuțul Dvs. să aibă un păr sănătos, nu săriți peste uscarea părului înainte de somn.
Unii copii pot răci
Chiar dacă se consideră un mit că dormitul cu părul ud duce la răceală, foarte multe mămici pot confirma că nu este chiar așa. Dacă în camera copilului este inclus aparatul de aer condiționat sau fereastra este deschisă, s-ar putea ca a doua zi să constați că cel mic a răcit. Decât să riști, mai bine să te asiguri că ai făcut totul ca la carte.
Copilul se va trezi cu părul încurcat
Părul umed nu doar se deteriorează rapid, dar și se încâlcește de-a binelea. Dacă micuțul tău este activ și se mișcă de pe o parte pe alta în timpul nopții, să știi că nu este o idee bună să-l lași să doarmă cu părul umed. Dimineața s-ar putea să nu-ți placă ideea de a pierde câteva minute prețioase pe descurcarea părului.
Perna umedă – un mediu favorabil pentru înmulțirea bacteriilor
Cearșafurile și fețele de pernă riscă să devină un adevărat „paradis” pentru bacterii și acarieni dacă îți lași copilul să doarmă cu părul umed și nu le schimbi cel puțin o dată pe săptămână. Aceste bacterii au o influență negativă asupra tenului sensibil al copiilor, ceea ce duce la apariția dermatitelor sau a acneei.
Dormitul cu părul umed ar putea duce la apariția mătreții
Bacteriile și ciupercile adoră mediul umed, inclusiv al scalpului. Dacă cel mic doarme sistematic cu părul umed, s-ar putea să constați după o anumită perioadă de timp că i-a apărut mătreață. Cu părere de rău, tratamentul este anevoios și cere multă răbdare și investiții.
Căderea părului
Atunci când copilul iese din baie și merge direct la somn, scalpul suferă un adevărat șoc termic, ceea ce duce la iritații. Din acest motiv, părul ar putea începe să cadă.
Reacții alergice
Dormitul cu părul umed nu-i deloc o idee bună, dacă e să ne gândim la faptul că perna îmbibă toată umezeala. Prin urmare, apar bacteriile, însoțite de reacții alergice sub formă de tuse și rinoree.
Dureri de cap
Atunci când cantitatea de bacterii e tot mai mare la nivelul scalpului, organismul copilului începe o luptă acerbă. Corpul crește fluxul de sânge în zona afectată, ceea ce influențează circulația sangvină, tensiunea arterială și durerile de cap sau migrenele.
Sfaturi importante pentru părinți:
- Spălați părului copilului seara, cu cel puțin 2 ore înainte de somn. Uscați-l bine.
- Alegeți cearșafuri și fețe de pernă din mătase, care va reduce semnificativ efectul de frecare a firelor de păr și va diminua deteriorarea lor.
- Schibați de două ori pe săptămână fețele de pernă.