Dacă eşti mamă de fetiță, probabil că ai descoperit deja câteva dintre lucrurile despre care vom vorbi în acest articol, însă nu ai primit şi confirmarea că bănuielile tale sunt reale. Probabil ai observat, mai ales dacă eşti mama a doi copii, fetiță şi băiețel, că există câteva diferențe esenţiale în dezvoltarea celor doi.

Ştim deja că fetițele sunt puțin mai receptive decât băieții, că au un grad de emotivitate ceva mai ridicat şi că încep să gesticuleze şi să meargă înaintea băiețeilor. Însă acestea nu sunt singurele lucruri interesante pe care le putem descoperi la fetițe. Ar mai fi câteva.

Fetițele nu au purtat întotdeauna culoarea roz

Astăzi, imediat ce se află sexul copilului, toată lumea se grăbeşte să cumpere hăinuțe şi cadouri roz pentru fetițe. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna aşa. Până în 1900, atât fetele, cât şi băieții purtau rochițe albe şi nu se tundeau până la vârsta de 6 ani. Astfel, ambele sexe purtau părul lung până când se pregăteau de şcoală. Totodată, când rozul a cucerit piața pastelurilor, aceasta a fost culoarea purtată de băieți, nu de fetițe. Doar după 1930 s-a observat o înclinație naturală a fetițelor către această culoare, iar moda a început să se schimbe şi a ajuns la formula pe care o cunoaştem astăzi.

La începutul vieții, fetițele şi băieții arată la fel

În primele stadii ale dezvoltării embrionare, mai exact până în aproximativ luna a doua, organele genitale ale copiilor nu pot fi diferențiate. Atât băieții, cât și fetele se dezvoltă la fel – şi doar odată cu acțiunea testosteronului, după primele două luni de dezvoltare, organele genitale se vor forma specific fiecărui sex.

Fetițele vorbesc mai devreme decât băiețeii

Dacă eşti mama a doi copii, fetiță şi băiețel, atunci poate deja ai observat asta – şi îți va fi mai uşor să confirmi faptul că: fetițele încep să vorbească mai devreme decât băieții…cu aproximativ două luni şi jumătate. Se pare că acest lucru se întâmplă datorită sinapselor pe care creierul fetițelor este construit să le realizeze, mai exact legăturile dintre mielinizarea axonilor din encefal şi dezvoltarea vorbirii într-un ritm alert.

La 16 luni, fetițele pot înțelege şi reproduce un maximum de 100 de cuvinte, în timp ce băieții pot reține şi reproduce de trei ori mai puține.

Potrivit dr. Joy Lawn de la Școala de Igienă și Medicină din Londra, fetițele merg mai devreme decât băieții, vorbesc mai devreme decât băieții, se dezvoltă mai repede decât ei, din toate punctele de vedere.

Fetițele nu fac deosebire între jucăriile pentru băieței şi cele destinate lor

Până la vârsta de un an, spun cercetătorii, fetițele nu ştiu dacă o jucărie le este destinată lor sau băiețeilor. După vârsta de un an, când încep să se manifeste grija naturală pentru cei din jur, fetițele devin mai interesate de păpuşi – tocmai pentru că le pot atribui un rol puternic uman şi îşi pot manifesta şi cultiva empatia.

Totodată, dacă fetițele devin mai interesate de jucăriile pentru băieți şi sunt mai băiețoase şi bătăioase, spun cercetătorii, acesta este un semn al acțiunii testosteronului în uter.

Fetițele supraponderale ajung mai repede la pubertate

Faptul că fetele ajung la pubertate mai repede decât băieții… nu mai este un secret. Însă, spun cercetătorii, fetițele care suferă de obezitate sunt predispuse la pubertate timpurie. În acest sens, o dietă potrivită şi sportul sunt elemente care ar trebui să facă parte din stilul de viață al oricărei fetițe, mai ales atunci când observăm câteva kilograme în plus.

Unele fetițe pot avea sângerări asemănătoare menstruației – în prima săptămână de viață

Sunt cazuri în care se poate observa o sângerare aparent anormală pentru o fetiță de câteva zile. Deşi e firească reacția de panică a mamelor, acest fenomen este întâlnit în special la fetițele aduse pe lume pe cale naturală.

În timpul sarcinii, creșterea nivelului de estrogen poate stimula uterul fetițelor, ceea ce le poate provoca, în primele zile de viață, o sângerare, susține Dr. Chan Poh Chong, Consultant în cadrul Diviziei de Pediatrie a Spitalului Universitar Național din Singapore.