Atunci când un copil obișnuiește să vorbească singur în timp ce se joacă nu este niciun motiv de îngrijorare. Este mecanismul prin care el își îmbunătățește abilitățile de a comunica.
Foarte mulți copii vorbesc singuri când se joacă, interpretează diferite roluri, poate chiar discuta cu un prieten imaginar și uneori conversația poate fi interesantă. Nu înseamnă că micuții au vreo problemă, ci este chiar un lucru extrem de benefic pentru dezvoltarea lor intelectuală. În astfel de situații, cel mic își exersează abilitățile de comunicare, iar acest lucru are o mulțime de avantaje.
1. Exersează moduri de comunicare, mai ales atunci când joaca sa implică mai multe personaje care interacționează.
2. Empatizează cu personajele din jocul său și se pune în situația lor. Astfel, privește lucrurile din mai multe puncte de vedere pentru a înțelege toate aspectele unei situații.
3. Atunci când joacă mai multe lucruri, înțelege cum să acționeze în funcție de postura unui personaj. Spre exemplu, când se joacă de-a școala, va avea o atitudine mai fermă în rol de profesor și mai docilă în rol de elev.
4. Se autocorectează pentru că nu e nimeni care să-i spună dacă a vorbit corect sau nu. În plus, se aude singur și se înțelege, în timp ce personajele sale interacționează.
5. Organizează și structurează mai bine frazele pentru că nu se grăbește. Astfel, discursul său devine mai elaborat și mai consistent.
6. Învață să aștepte rândul pentru a vorbi. Când interpretezi mai multe personaje deodată este imposibil ca acestea să se întrerupă în timp ce vorbesc. Copilul va învăța astfel că într-un dialog fiecare participant vorbește și ascultă, pe rând.
7. Exersând comunicarea, copilul exersează și flexibilitatea și găsește mai ușor soluții pentru ca personajele să se pună de acord.
8. Vorbitul de unul singur îi stimulează creativitatea fiindcă inventează conflicte și soluții, necesare pentru ca jocul să aibă sens și să decurgă așa cum își dorește.
9. Copilul se aude pe el însuși și devine conștient de ceea ce spune. Este un exercițiu necesar pentru înțelegere și pentru dezvoltarea capacității de a argumenta și nu ar strica să îl mai facă și adulții din când în când.
10. Își dezvoltă vocabularul. Atunci când încearcă noi formule de comunicare învață cum să spună în feluri diferite același lucru. Atunci când nu știe cum să explice ceva, când are o îndoială, va fi foarte atent la ce spune și la cum va reuși să se facă înțeles. Va memora mult mai ușor cuvintele noi și le va folosi din ce în ce mai des, atunci când se joacă sau atunci când comunică cu alte persoane.