Copiii au pielea mai subțire și mai sensibilă decât a adulților, pigmentarea ei este mai slabă, iar glandele sebacee mai puțin active. Tocmai de aceea, fiecare părinte ar trebui să cunoască din timp care sunt metodele care i-ar ajută să proteje pielea sensibilă a celor mici de factorii externi. Soarele puternic în perioada sezonului cald, vântul și frigul pe timp de iarnă, dezinfectantul folosit în exces sau radiațiile ultraviolete UV sunt doar câteva dintre cauzele deshidratării pielii mâinilor la copii.

Mai trebuie să știi că în primii ani de viață, copiii au pielea foarte fină și subțire și au nevoie de protecție împotriva radiațiilor UV. Copiii au nevoie de plimbare în aer liber, la soare, însă nu la ore de vârf. Expunerea mare la soarele puternic poate duce la deteriorarea gravă a pielii copiilor, pe termen lung.

Vântul poate usca pielea la copii. Acest efect secundar nefericit apare frecvent la copii în fiecare an. Aerul uscat și vântul va usca pielea fină a micuților și o va deshidrata. Frigul de asemenea are acest efect negativ asupra pielii.

Dificultăți în reglarea temperaturii corpului

La bebeluși apare această problemă și de aceea ei pot avea temperatura corpului mai mare decât a adulților. La bebeluși glandele sudoripare sunt mai puțin active decât la adulți și în plus circulația pielii se adaptează mai lent pentru că nu este complet formată.

Spre vârsta de 4 ani, copilul are pielea ceva mai matură, dar încă destul de subțire și sensibilă. Chiar și acum pigmentarea pielii este încă scăzută, nu se compară cu cea a pielii adulților. Specialiștii spun că abia la vârsta de 12 ani, copiii au pielea corespunzătoare cu a adulților.

Pielea copilului este mai subțire decât cea a adulților

Uneori pielea mâinilor copilului se poate usca mai repede, decât pielea adulților, deoarece:

  • Este mai subțire
  • Are mai puține grăsimi naturale
  • Are mai puține glande sebacee
  • Filmul hidrolipidic este mai slab
  • Glandele sebacee sunt mai puțin active
  • Pielea este mai puțin rezistentă
  • Poate fi predispusă la uscare
  • Pielea este mai sensibilă la factorii chimici, fizici, microbieni și la radiațiile ultraviolete UV.

Pielea copiilor mici este mult mai subțire decât pielea adulților. Deși are același număr de straturi, țesutul cutanat este considerabil mai subțire. La bebeluși pielea este sensibilă și delicată. Specialiștii spun că celulele epidermei la copil sunt mai distanțate, comparativ cu celulele pielii adulților.

Doar la adolescenți pielea poate avea mai multă grăsime naturală, din motive hormonale. Uneori, modificările hormonale au efecte dramatice asupra pielii. De regulă, producția de sebum crește în anii adolescenței și de aceea pielea poate fi predispusă la acnee. Totuși această afecțiune va dispărea la un moment dat, însă uneori abia peste ani.

Sfaturi pentru a preveni uscarea mâinilor la copii

Există săpunuri care usucă prea mult mâinile și care trebuie evitate. Utilizarea unor săpunuri contribuie la eliminarea grăsimii naturale din piele și asta provoacă uscăciune. Cele mai bune săpunuri pentru mâini sunt acelea care au un pH neutru, pentru că acesta este mai puțin agresiv asupra pielii.

La bebeluși, utilizarea unor săpunuri necorespunzătoare, poate afecta pielea lor delicată, provocând uneori chiar alergii și iritații. Este important de cumpărat săpun special pentru bebeluși, care nu are componente chimice și care este hidratant și emolient. Săpunul pentru copii ar trebui să protejeze pielea acestora și să mențină hidratarea. După cum deja se știe, pielea copiilor mici este mai subțire și mai delicată, de aceea este și predispusă la alergii și iritații. Prin urmare, pentru ei se alege un săpun cu pH adecvat și ingrediente hidratante, fără aditivi nocivi.