Gastroenterita la bebeluși este o boală care poate avea consecințe grave. Din acest motiv, este important să o identificăm timpuriu și să urmăm un plan de acțiune adecvat. Pentru a evita complicațiile, trebuie să știi care sunt semnalele de alarmă asociate gastroenteritei. Totodată, există măsuri specifice pe care le poți adopta astfel încât starea bebelușului tău să se îmbunătățească.

Te sfătuim să iei în considerare vaccinarea micuțului împotriva rotavirusului încă de la o vârstă fragedă, dar nu uita să respecți recomandările medicului pediatru.

Ce este gastroenterita la bebeluși?

Gastroenterita reprezintă o boală inflamatorie digestivă care, în general, afectează stomacul sau intestinele. În mod obișnuit, aceasta debutează cu următoarele semne și simptome:

  • Diaree: Scaunele normale ale bebelușilor sunt moi sau lichide, drept pentru care identificarea diareei este dificilă. Dacă observi că mișcările intestinale ale copilului tău s-au modificat sau că acestea au devenit mai frecvente, consultă un pediatru.
  • Vomă: Este nevoie să poți face diferența dintre vomă și regurgitare. În acest scop, reține că voma presupune o expulzare forțată, pe când regurgitarea este o eliminare ușoară a fluidelor, în general însoțită de râgâit.
  • Febră: Implică o temperatură externă (măsurată la nivelul axilelor sau al regiunii inghinale) mai mare de 37,5 °C.
  • Durerile abdominale: Simptomul cel mai greu de identificat deoarece singurul indiciu este plânsetul bebelușului.

Care sunt cauzele gastroenteritei la bebeluși?

Principala cauză a gastroenteritei la bebeluși este o infecție declanșată de un virus, o bacterie sau un parazit. În ceea ce privește virusurile, cel mai frecvent vinovat în țările dezvoltate este rotavirusul.

Gastroenterita la bebeluși poate fi cauzată și de infecții care nu vizează intestinele, cum ar fi otita sau infecțiile urinare. Și bolile neinfecțioase o pot declanșa, inclusiv tulburările alimentare sau sistemice.

Cum poți să previi gastroenterita la bebeluși?

Gastroenterita la bebeluși apare aproape mereu în urma unei infecții virale sau bacteriene care afectează intestinele. Însă această boală poate avea și cauze neinfecțioase.

Pentru a preveni gastroenterita la bebeluși, va trebui să ții cont de cauza problemei. Așa cum am menționat anterior, microbii constituie principalii vinovați și este esențial să prevenim transmiterea și contaminarea.

Așadar, adoptă o serie de măsuri care reduc riscul de transmitere:

  • Spală-te frecvent pe mâini. Acesta este un pas fundamental pentru a rupe lanțul transmiterii.
  • Indiferent dacă îți hrănești bebelușul cu lapte matern sau formulă de lapte, asigură-te că urmezi cu atenție recomandările de conservare.
  • Evită contactul cu adulții sau copiii care par bolnavi. În cazul în care nu ești sigură că persoana respectivă este sau nu contagioasă, este mai bine să nu riști: limitează sau anulează vizitele.
  • Nu săruta bebelușii pe gură sau pe mâini dacă suspectezi orice tip de infecție. Saliva este purtătoare de agenți patogeni.
  • Igienizează adecvat sfârcurile și suzetele. Cu alte cuvinte, curăță-le în fiecare zi.
  • Asigură-te că bebelușul tău este la zi cu toate vaccinurile recomandate. Solicită informații cu privire la vaccinul împotriva rotavirusului.

Când este cazul să consulți un medic?

Gastroenterita la bebeluși necesită monitorizare suplimentară din partea părinților și/sau a familiei. Printre cele mai frecvente complicații se numără:

  • Deshidratare din cauza pierderii excesive de apă și electroliți;
  • Hipoglicemie din cauza scăderii nivelului de zahăr din sânge;
  • Intoleranță temporară la lactoză din cauza pierderii enzimelor din pereții intestinelor.

Gastroenterita constituie un motiv să mergi la medic atunci când există semnale de alarmă precum febra ridicată, prezența sângelui în scaun sau voma.

Pentru a evita complicațiile enumerate anterior, este indicat să consulți un pediatru sau să mergi la camera de gardă dacă observi oricare dintre următoarele semnale de alarmă:

  • Diaree la bebeluși sub 6 luni;
  • Febră mai mare de 38 °C;
  • Bebelușul varsă sau refuză să mănânce;
  • Pierdere în greutate;
  • Scaune cu sânge sau mucus.

Medicul pediatru poate pune diagnosticul de gastroenterită după ce a evaluat starea bebelușului și simptomele sale. Acesta ar putea solicita și o coprocultură, pentru a identifica microbul care a cauzat gastroenterita.

Cum se tratează gastroenterita la bebeluși?

Atunci când simptomatologia unui bebeluș sugerează o posibilă gastroenterită, părinții și persoanele care îl îngrijesc trebuie să monitorizeze atent situația și să se asigure că micuțul tolerează alimentele ingerate.

  • Continuă să alăptezi. Acesta constituie unul dintre cei mai importanți pași pentru a trata gastroenterita la bebeluși. Laptele praf nu trebuie diluat și este indicat să nu modifici dozele.
  • După consultul medical, pediatrul poate recomanda un tratament adițional pe bază de suplimente orale pentru rehidratare.
  • Dacă bebelușul nu bea lichide fără a vărsa, medicul va lua în considerare varianta de a apela la perfuzii pentru a promova recuperarea și a preveni complicațiile grave.

Bănuiești că bebelușul tău suferă de gastroenterită? În cazul în care observi simptomele prezentate anterior, consultă un medic pediatru cât mai curând posibil. Acesta poate stabili cel mai potrivit tratament în funcție de nevoile bebelușului tău.