Nevoile în vitamina C (acid ascorbic) sunt acoperite la sugarii alimentați natural și în primele 3 luni de viață din alimentația mamei și din multivitaminele pe care mama trebuie să le ia permanent.

Despre vitamina C

Vitamina C este esențială pentru organismul uman și poate fi luată numai din surse externe, alimentație sau suplimente, neputând fi creată de organismul uman. Aceasta contribie la dezvoltarea și regenerarea țesuturilor și este folosită în procesul de sinteză a proteinelor, formarea celulelor pielii, tendoanelor, ligamentelor și vaselor de sânge. De asemenea, vitamina C ajută la cicatrizarea și vindecarea rănilor și regenerarea oaselor și a cartilajelor.

O dietă bogată în vitamina C vă ajuta la reducerea efectelor de îmbătrânire prematură, va minimiza riscul de cancer și alte boli, precum cele cardiace și articulare.

Vitamina C ajută la buna absorbție a fierului în organism, este esențială pentru producția de colagen și previne apariția bolilor aparatului ocular. Tot vitamina C este responsabilă pentru formarea unor neurotransmitatori, în special pentru producerea de serotonină – numit și hormonul fericirii. Așadar, rezistența la stres, starea de spirit și buna funcționare a sistemului nervos depind de aportul de vitamina C.

Studii au arătat că vitamina C are un rol important și în creșterea imunității, aceasta ajutând la producerea globulelor albe (leucocite) din sânge. Acestea au rolul de a ne proteja de infecții. Prin urmare, un consum optim de vitamina C reduce și riscul de apariție a alergiilor și inhibă și încetinește creșterea tumorilor canceroase.

De ce cantitate de vitamina C are nevoie un copil?

  • 0-6 luni – 40 mg;
  • 7 luni-1 an – 50 mg;
  • 1-3 ani – 15 mg;
  • 4-8 ani – 25 mg;
  • 9-13 ani – 45 mg;
  • 14-18 ani (băieți – 75 mg; fete – 65 mg);
  • adulți – (bărbați – 90 mg; femei – 75 mg);
  • femei însărcinate – 85 mg;
  • femei care alăptează – 120 mg

De reținut că aceasta este doza minimă necesară pe zi. Aportul poate fi mai mare. Vitamina C se găsește în multe alimente, așadar riscul de apariție a unei deficiente de vitamina C este extrem de scăzut.

mamaplus

Riscul de deficiențe de vitamina C crește în cazul bebelușilor hrăniți cu lapte de vacă. Acesta are un conținut redus de vitamina C, iar prin fierbere oricum se distruge și acea canitate mică. Laptele de vacă nu ar trebui dat copiilor cu vârsta de sub 1 an. Laptele mamei este cel mai indicat, însă există și formule de lapte praf cu vitamina C.

De asemenea, deficiențe mai pot apărea și în cazul bebelușilor care suferă de anumite afecțiuni și au sindrom de malabsorbție cauzat de boli de rinichi, boala celiacă, sau altele.

Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C se găsește din plin în vegetale, fructe și legume. Fructele și legumele cu un conținut bogat de vitamina C sunt:

  • pătrunjelul
  • citricele
  • pepenele
  • kiwi
  • fructe de pădure
  • merișoare
  • fructe exotice (mango, papaya, ananas etc.)
  • broccoli
  • varza
  • verziturile (ex. spanac, kale, etc.)
  • conopida
  • cartofii dulci
  • roșiile
  • dovleacul și multe altele.

ATENȚIE! Conținutul de vitamina C din alimente scade odată cu expunerea acestora la temperaturi crescute dar și la oxigenul din aer. De aceea este bine să consumăm fructe și legme cât mai proaspete și în stare crudă.

Suplimentarea alimentației copiilor cu vitamine

Părinții NU trebuie să le administreze copiilor suplimente de vitamine fără avizul medicului pediatru. Folosite în exces, unele vitamine pot aduce simptome neplăcute. De exemplu, excesul de calciu poate duce la osificarea scuturilor craniene, excesul de vitamina A poate cauza intoxicație cronică, iar cel de vitamina C poate produce pietre la rinichi și diaree. Există suplimente cu vitamine pentru bebeluși însă cereți acordul medicului pentru dozare și recomandarea produsului potrivit pentru copil.