O alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete este esențială pentru creșterea sănătoasă a copilului tău. Totuși, foarte mulți micuți, odată ce au dat de gustul cartofilor prăjiți și al dulciurilor, nu mai vor să mănânce legume și fructe.

Iată ce poți să faci ca să-l convingi pe copilul tău să nu renunțe la fructe și legume și să mănânce sănătos:

Palma în culori
E vorba de un joc care îl va captiva pe cel mic și acesta va fi motivat să mănânge fructe și legume. Propune-i copilului să-şi contureze palma pe o foaie de hârtie, apoi să coloreze câte un deget pentru fiecare porție de fructe sau legume pe care le va consuma în ziua respectivă. Dacă la ora 10 mănâncă o banană, poate colora în galben unul dintre degete. Dacă la prânz mănâncă o roşie, unul dintre degete va fi roşu. Scopul este ca toate cele cinci degete să fie colorate şi să rezulte o mână frumoasă, viu colorate.

Planul de masă
Lasă copilul să facă meniul pentru masa de prânz sau cina. Poate contura o farfurie pe o foaie de hârtie apoi propune-i să deseneze în interiorul ei mâncărurile pe care vrea să le aibă la masă. Rugați-l să aleagă un aliment bogat în proteine, unul făinos, câteva fructe şi legume (explicându-i, bineînțeles, din timp, ce alimente conțin proteine etc). Apoi mergi cu el la frigider sau cămară şi pune-l să găsească ingredientele. Dacă lipseşte ceva, încurajează-l să faceți împreună lista de cumpărături.

Chiar dacă de la început, copilul poate opta pentru o mâncare nesănătoasă, specialiștii ne asigură că treptat, vor fi curioși să includă în meniu cât mai multe ingrediente, inclusiv fructe și legume proaspete.

La cumpărături
Întocmiți împreună lista pentru cumpărături. La supermarket, roagă-l pe micuț să aleagă fructele și legumele care-i plac. Totodată, poți să-i propui să aleagă un fruct sau o legumă nouă pe care s-o încerce întreaga familie. Însă înainte de a ieşi din casă, spune-i să se gândească la culoarea fructului sau a legumei. Lasă-l să aleagă ce vrea, chiar dacă nici măcar nu ai idee cum se găteşte. Dacă ai un copil mai mare, ar putea să se gândească cum să aleagă un aliment care să-i îmbunătățească alimentația.

Jocul etichetelor
Dacă micuțul tău știe să citească, acets joc e numai bun pentru el. Scoate din cămară între cinci şi zece alimente: cereale, biscuiți, conserve de fasole, pâine, suc etc. Roagă-l apoi pe copil să le aranjeze în ordine de la cel mai sărat, la cel mai puțin sărat, fără a se uita la ambalaj. Apoi citiți împreună eticheta pentru a vedea câtă sare conține 100 de grame de produs şi dacă e necesar, rearanjați alimentele. Puteți face la fel pentru conținutul de zahăr, grăsimi sau fibre şi ați putea discuta împreună despre efectele pe care le are asupra organismului. 

Alimente haioase
Chiar dacă s-a creat un mit cum că mâncarea sănătoasă nu ar fi atractivă, încearcă totuşi să nu îi induci şi copilului această idee. Încurajează-l să se bucure în voie de ea. Ați putea să faceți chipuri de oameni din fructe: feliuțe de kivi, boabe de struguri sau felii de mandarine ar putea forma nasul, ochii, gura şi părul. Tot din fructe ați puta „construi” o barcă sau o casă. Apoi devorați creația împreună. 

La picnic
Picnicul este o ocazie perfectă nu doar pentru a-l convinge pe cel mic să mănânce sănătos, ci și să petreacă timp la aer curat. Poți să îi implici în alegerea mâncării şi în pregătirea pachetelor pentru picnic. 

Baba oarba cu mâncarea
Este un joc amuzant şi îl poate face pe copil să adore fructele şi legumele. Acoperă ochii copilului cu o eşarfă apoi dă-i să guste mai multe alimente şi el va trebui să le recunoască. Nu-i da alimente care nu-i plac pentru că va ieşi repede din joc şi va respinge ideea pe viitor. Propune-i să povestească despre gustul şi textura fiecărui aliment. Acest experiment îl va face să aprecieze mai mult gustul alimentelor proaspete față de cele procesate.

Gătiți împreună
Copilul va fi mai tentat să consume o mâncare dacă va fi pregătită chiar de el. Încredințează-i sarcini pe care ar putea să le îndeplinească (să mestece o salată, să curățe un ou, să spele fructele sau legumele etc.) Chiar dacă nu va ieşi totul perfect de la început, este important să îl lauzi pentru ce face bine şi să îl încurajezi.

Tu ce metode ai pentru a-l convinge pe copilul tău să mănânce sănătos?