Venirea pe lume a unui copilaș înseamnă multă, multă fericire și cam tot atâta responsabilitate. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le au proaspetele mămici în legătură cu îngrijirea nou-născutului ține de tratarea bontului ombilical. În cele 9 luni de sarcină, cordonul ombilical îi asigură fătului hrana și oxigenul de care are nevoie. La naștere, cordonul este tăiat de către medicul obstetrician, din el rămânând doar câțiva centimentri: bontul ombilical.
La aproximativ 7-10 zile de la naștere, bontul ombilical se usucă și cade singur. Pentru a evita eventualele infecții sau alte situații neplăcute, în această perioadă, este important ca bontul ombilical să fie îngrijit corect. Chiar și după ce bontul se usucă și cade, zona trebuie curățată și îngrijită în continuare, până la cicatrizare.
În rândurile ce urmează îți propunem câteva recomandări care te vor ajuta să îngrijești corect bontul ombilical al bebelușului tău.
În primul rând pentru a favoriza uscarea și căderea cât mai rapidă a bontului ombilical, mămicile sunt sfătuite aibă grijă ca bebelușii lor să se afle în încăperi încălzite și uscate. De multe ori, nou-născuții au o ușoară hemoragie la nivelul bontului. Acest lucru însă nu trebuie să te sperie. Sângerarea poate fi și înainte, și după ce bontul a căzut și poate dura aproximativ 1-2 săptămâni, fără a fi catalogată drept problemă. Din fiecare ombilic se scurge o cantitate variabilă de lichid, de aspect galben-verzui, ce pare a fi puroi dar este mucus, poate persista 1-2 săptămâni și se va opri de la sine.
În al doilea rând, mămicile trebuie să fie atente la igiena bontului ombilical și să respecte câțiva pași simpli, dar importanți pentru sănătatea bebelușului.
Igiena bontului ombilical în câțiva pași simpli
-Igiena bontului ombilical se face cu comprese sterile și spirt sanitar în fiecare zi și încă 2-3 zile după ce cade.
-După băiță sau după schimbarea scutecului, bebelușul va fi șters cu un prosop uscat, prin tapotare.
-Se pune alcoolul medicinal pe o compresă sterilă și se curăță baza bontului ombilical prin mișcări circulare, de jur împrejur. Trebuie să ai în vedere să nu omiți nicio zonă pentru a nu lăsa bacteriilor posibilitatea de a se înmulți. Baza buricului trebuie să fie foarte curată.
-Cel mai bin e să lași bontul expus la aer cât mai mult timp posibil pentru că se va vindeca mult mai repede.
-Ai grijă întotdeauna ca marginea scutecului să fie sub buric, pentru a evita iritarea.
-Buricul nu se acoperă niciodată cu pansament pentru că în acest fel se împiedică uscarea lui.
-La igiena bontului ombilical, nu se folosește betadina.
Când ar trebui să te îngrijorezi?
Chiar dacă, de obicei, bontul ombilicat se usucă și cade de la sine, iar buricul se cicatrizează, sunt situații când trebuie să te adresezi la medic. Astfel, dacă observi un miros urât, pielea roșie, inflamată în jurul buricului, febră (OMFALITĂ), cu stare generală alterată, bebelușul nu mănâncă, nu doarme, plânge când este atinsă zona ombilicală, roșu intens cu tentă vineție ce se întinde pe abdomen, este indicată consultarea unui medic.