Probabil mulți părinți se confruntă cu adormirea grea și problemele de somn la cei mici. Uneori copilașii pot adormi la 1 noaptea și se trezesc la 6.00 dimineața. Te întrebi, ce-i de făcut într-o asemenea situație? Să știi că totul depinde de vârsta copilașului sau alte motive: poate are prea multe reprize de somn în timpul zilei sau poate că sunt prea puține, sau cina este prea târzie, sau are erupție dentară, colici, ori pur și simplu își schimbă regimul de somn.

Ar mai fi și motivul că micuțul este supraobosit. Atunci când se pierde "fereastra de somn", în sânge se secretă adrenalină în locul melatoninei și atunci este destul de greu să-l adormi și să-i asigur un somn liniștit. 

Am pregătit câteva sfaturi utile pentru tine:

  • Încercă să adormi copilul până la ora 21:00 și să îi citești o poveste. Stinge luminile ca să se relaxeze.
     
  • Formează un regim. Ai nevoie de vreo două săptămâni, timp în care să creezi această obișnuință - respectând aceeași rutină înainte de somn (o plimbare afară, întors în casă, cină, fără tv, tabletă sau jocuri, fără gălăgie, o băiță, povestea de seară și adormit mereu la aceeași oră). Sigur că cel mic va protesta în primele zile, dar dacă te vei ține "cu dinții" de acest regim, atunci vei vedea rezultatele foarte curând și vei avea doar de câștigat.
     
  • Nu pierde „fereastra de somn”. Până la 5 ani fereastra de somn a copiilor este între orele 19:30-20:30. Dacă se omite ferestra somnului, organismul copilului începe a secreta adrenalină pentru că dă de știre creierului că nu se culcă, astfel are nevoie de energie. Trebuie doar să fiți atenți la comportamentul copilului, când își scade din intensitate în jocuri, mișcări, e mai pasiv, atunci e ora de somn, în maxim 10 min în pat.
     
  • Somnul de amiază ar putea începe mai devreme.
     
  • Trage draperiile în cameră.
     
  • Dacă copilul se trezește, nu aprinde lumina, nu vorbi cu el. Stai pe întuneric și în liniște, hrănește-l pe bebe cu ochii deschiși sau semideschiși.
     
  • Înainte de culcare poți să încerci Viburcol, supozitoare. 1 supozitoriu se administrează cu 30 minute - 1 oră înainte de culcare, iar dacă este necesar, al doilea supozitor - înainte de culcare. În componența Viburcolului sunt numai ingrediente naturale. Se poate de administrat din primele zile de viață. Nu are restricții de vârstă sau kilograme.
mamaplus