Indiferent că e vorba de prima pereche de încălțăminte a micuțului tău sau că îi alegi pantofi pentru grădiniță sau ghetuțe pentru școală, pentru sănătatea copilului tău este esențial să-i alegi încălțămintea potrivită și aici nu ne referim doar la mărime.

Iată câteva criterii de care trebuie neapărat să ții cont, atunci când vrei să-i cumperi copilului tău o pereche de încălțăminte:

Vârsta
Deși mulți părinți preferă să le cumpere copiilor lor încălțăminte încă de când sunt micuți și nu merg de sine stătător, în acea perioadă încălțările nu reprezintă o necesitate. Ba din contra, specialiștii recomandă să-i lăsăm pe micuți cu picioarele goale sau în ciorăpei pentru ca aceștia să se miște liber. Dacă e frig, îl poți încălța în șosete mai groase.

De foarte multe ori, încălțămintea pentru micuți, care se găsește pe piață, nu este adaptată particularităților fizice ale celui mic și astfel, îi pot provoca disconfort. Dacă doreşti totuşi să-l încalți, caută o pereche de premergători moi şi flexibili, care să se muleze pe forma piciorului, fără niciun fel de întărituri din carton sau plastic.

Când copilul începe să mearcă, pediatrii susțin că e mai bine să umble cât mai mult desculț. Astfel, copilul tău îşi va întinde degetele pentru o mai bună stabilitate şi îşi va flexa talpa în întregime. De asemenea, mersul desculț îl va obliga să-şi folosească toate grupele de muşchi, ceea ce se va traduce printr-o postură corectă mai târziu.

Pe afară însă, bineînțeles că nu-l vei putea lăsa desculț. Deci va trebui să ieşiți la cumpărături. Iată câteva lucruri la care va trebui să fi atentă atunci când alegi încălțămintea copilului tău:

Mărimea
Cum ştii că pantofii sunt mărimea potrivită? Tot ce trebuie să faci este să-l încalți şi să-l pui apoi să stea în picioare. Piciorul va aluneca spre vârf iar în partea din spate, în dreptul călcâiului, ar trebui să rămână suficient loc cât să bagi degetul tău mic. Lasă-l să facă câțiva paşi încălțat şi verifică după aceea dacă pe laba piciorului nu rămân urme roşii. Dacă rămân, înseamnă că pantofii îi sunt mici şi va trebui să cauți o mărime mai mare sau un model mai lat. Unii părinți aleg să măsoare piciorușul celui mic, când copilul stă așezat sau culcat, fără să țină cont de faptul că sub presiunea greutății corpului, picioruşele se pot alungi cu până la un centimetru.

Lățimea
Probabil știi că în alegerea încălțămintei nu contează numai lungimea, ci și lățimea. Exact ca şi numerele de la pantofi, există un sistem de măsurare şi a lățimii, deşi foarte puțini producători îl aplică. Astfel, la unele mărci (de obicei la cele americane) vei vedea că, pe lângă numărul care indică mărimea, apare şi o literă (de la D la H) care indică lățimea. 

Aproximativ 70% dintre copii poartă mărimea D la pantofi (de obicei, fetele) sau E (în general, băieții). Deci, dacă găseşti astfel de pantofi, ai posibilitatea să optezi pentru acelaşi model, acelaşi număr, dar mai multe lățimi. 

Când cumpărăm încălțămintea?
La fel ca în cazul adulților, picioarele copiilor se umflă spre seară, iar pantofii care dimineață îi erau comozi s-ar putea să-l strângă mai spre seară. Drept urmare, dacă e posibil, mergeți la cumpărat de pantofiori în a doua parte a zilei.

Forma 
Pentru a lăsa degetelor de la picioare loc să se întindă, este important ca încălțămintea copilului să aibă botul rotunjit şi mai înalt.

Materialul
Cele mai protrivite materiale atât pentru adulți, cât și pentru copii, rămân a fi cele naturale: piele sau diferite fribre, care vor lăsa piciorul să respire. Fi atentă, totodată, la greutatea încălțămintei. Alege o pereche de pantofi cât mai ușori.

Un alt aspect important este talpa, care trebuie să fie fleximilă, astfel încât să nu-l constrângă în mișcări pe micuțul tău. De asemenea, este bine să fie antiderapantă, dar modelele de pe talpă să nu fie totuşi foarte proeminente, astfel încât cel mic să se agațe din cauza lor.
Pantofii ar trebui să fie ceva mai înalți, adică puțin pe gleznă, mai ales în cazul copiilor mici, sub 18 luni. Dar, atenție, fără să fie rigizi. Ideea nu este ca încălțămintea să-i țină copilului piciorul fix, ca într-un clăpar, ci doar să nu-i cadă din picioruşe.

Cât de des trebuie schimbați pantofii?
Potrivit Societății Americane de Ortopedie, copiilor sub 16 luni le creşte picioruşul, în medie, cu mai mult de o jumătate de număr în 2 luni. Copiilor între 16 şi 24 de luni le creşte laba piciorului, în medie, cu un număr şi jumătate la fiecare 3 luni. Micuților între 24 şi 36 de luni le creşte piciorul aproximativ cu o jumătate de număr tot la 4 luni. Copiilor peste 3 ani le creşte piciorul cu o jumătate de număr la 4-6 luni.

Nu-ți rămâne decât să verifici, din când în când, dacă pantofii copilului tău îi mai sunt buni. Și nu uita că purtarea unei perechi de încălțăminte nepotrivită poate avea consecințe grave asupra sănătății celui mic, putând duce la apariția unor deormări la nivelul degetelor, a unor calusuri sau bătături.