Deși nu reprezintă un pericol extrem de mare pentru copil, stomatita provoacă foarte multă durere și disconfort, iar mămicile ar da tot ca să-și vadă copilul sănătos și fără o astfel de problemă. Cu un tratament adecvat, stomatita poate fi tratată rapid - în 2-3 zile copilul se va simți mai bine și va putea să mănânce, să bea și să doarmă, spre bucuria părinților agitați!

Desigur, apariția rănilor în mucoasa orală poate fi considerată principalul simptom al bolii. Dar ce cum poate o mămică fără experiență să depisteze stomatita la un copil mic? Vezi în continuare principalele semne.

  • Bebelușul este agitat, plânge, nu doarme bine și este dificil să-l calmezi. Astfel de simptome vorbesc de la sine și sunt primul semnal de alarmă că ceva nu este în regulă.
  • Febra ridicată. Aceasta poate fi resimțită de copil chiar înainte de apariția rănilor în gură.
  • Gingiile devin inflamate, roșii, umflate.
  • Salivație abundentă.
  • Copilul refuză să mănânce și are gurița urât mirositoare.

Bineînțeles, pentru a vă asigura că este vorba într-adevăr despre o stomatită, ar fi necesar consultul medicului pediatru, care va stabili diagnosticul și tratamentul ulterior. Pe lângă prescripțiile medicale, există câteva recomandări importante care vă vor ajuta să accelerați recuperarea și să scăpați de stomatită.

  • Respectați igiena orală a copilului, curățați toate suprafețele și mai ales jucăriile copilului. Spălați sânii înainte și după fiecare alăptare. Acest lucru va proteja copilul de reinfectare.
  • Deoarece stomatita este adesea virală, trebuie să vă asigurați că copilul este hidratat corespunzător.
  • Alimentele ar trebui să fie o temperatură optimă (nu fierbinte și nu rece), astfel încât să nu irite mucoasa. Piureul de cartofi este interzis în caz de stomatită, pentru că pot irita mucoasa gurii. Evită mâncarea sărată. Dacă bebelușul nu vrea să mănânce - nu-l forțați.
  • La fiecare 3 ore și după fiecare masă, cavitatea orală a bebelușului trebuie tratată cu antiseptice - Furacilin sau Clorhexidină. Puteți utiliza bicarbonat de sodiu simplu. Se dizolvă o linguriță de bicarbonat într-un pahar de apă caldă. Spălați-vă bine mâinile și înfășurați un deget cu o bucată de bandaj steril, umeziți-l în soluția gata preparată. Deschideți gura copilului și curățați ușor cu degetul de-a lungul obrajilor din interior, gingiile și limba.
  • Renunțați la jucăriile din cauciuc dur. Materialele dure pot provoca dureri în zonele inflamate ale cavității bucale.
  • Dacă bebelușul are deja câțiva dințișori, trebuie să-i curățați cu ajutorul unei mici perii de silicon moale.
  • Păstrați igiena copilului. Deoarece păsărică trage totul în gură, obiectele înconjurătoare trebuie să fie curate - lenjerie de pat, haine, jucării, mâinile mamei etc. În nici un caz nu permiteți animalelor de companie să îmbrăcăminte și igiena personală a copilului. Mai ales cei care merg pe stradă.

Dacă starea copilului nu se îmbunătățește după trei zile de tratament, devine tot mai iritat și plânge în continuu, ar trebui să mergeți la pediatru pentru o consultație repetată.