Pentru că este una dintre măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19, masca de protecție este un accesoriu indispensabil atât pentru maturi cât și pentru copiii de la 3 ani. Cum putem să acționăm însă dacă micuții au o piele sensibilă, predispusă la alergii sau dermatită atopică? Cum pot fi prevenite iritațiile pielii la copii atunci când folosesc masca de protecție?

În primul rând, se cere respectarea unor norme simple de igienă. Înainte de a pune masca, mâinile trebuie spălate cu apă și cu săpun, timp de 20 de secunde. De asemenea, după utilizarea măștii, este necesară spălarea mâinilor. Este foarte important să le explicăm copiilor de ce trebuie să folosească masca de protecție. Medicii pediatri și dermatologii spun că materialul din care sunt fabricate măștile de protecție produc alergii cu o frecvență mică. Deci sunt destul de sigure pentru utilizare, chiar și în cazul copiilor cu piele sensibilă.

Utilizarea măștii de protecție, mai ales pentru perioade scurte de timp, cum ar fi mersul în parc, nu ar trebui să provoace probleme ale pielii în cazul copiilor.

Masca de protecție și copiii cu dermatita atopică

Dar ce se întâmplă în cazul copiilor care au suferit anterior de afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică sau dermatita seboreică? Specialiștii spun că în aceste cazuri masca de protecție poate duce la manifestarea acestor afecțiuni, însă este vorba despre măști care se fixează extrem de bine pe față și nu lasă aerul să circule. Este vorba despre despre măștile de tip FPP2 sau FPP3.

În cazul în care copilul suferă de dermatită atopică și apare o erupție în urma utilizării măștii de protecție, trebuie urmat tratamentul prescris de medic. Mențineți pielea curată, evitați folosirea apei calde și folosiți săpun fără parfumuri, uscați pielea cu un prosop din bumbac, fără a freca.

Ce tip de măști sunt recomandate copiilor?

O întrebare pe care foarte mulți părinți și-o pun în această perioadă este ce fel de măști trebuie să folosească copiii. Se recomandă utilizarea măștilor de protecție chirurgicale, cu o dimensiune adecvată vârstei lor. Pentru copiii între 3 și 12 ani, există trei dimensiuni diferite de măști.

Pentru a verifica dacă dimensiunea este adecvată, masca trebuie să acopere gura și nasul care se extind din regiunea anterioară a unei urechi la alta. Măștile de protecție precum modelele FPP2, FPP3 sau N95 nu sunt recomandate populației generale. Aceste măști trebuie utilizate numai dacă copilul suferă de o boală gravă și sunt recomandate de medic.

În acele cazuri în care copilul prezintă simptome compatibile cu infecția cu COVID-19 (tuse, mucus, febră, diaree ...), este un caz confirmat de infecție sau a fost în contact strâns cu un caz confirmat, se recomandă utilizarea măștii chirurgicale pentru a evita posibilele contaminări.

„Masca trebuie spălată de fiecare dată când devine murdară, schimbată atunci când devine umedă sau nu poate fi așezată corect pe față”, așa cum se recomanda în raportul „Măști de igienă reutilizabile pentru adulți și copii”, conform unui standard al UNE, a creat Comitetele tehnice de standardizare ale Asociației Spaniole pentru Standardizare.

Este important să ne amintim că utilizarea măștilor nu trebuie privită ca măsură preventivă foarte sigură, deoarece nu este eficientă de la sine. În acest sens, atunci când plecați afară, este important să vă asigurați că copiii mențin o distanță de siguranță adecvată față de alte persoane și că nu intră în contact cu obiecte care pot acționa ca surse de transmisie (bănci sau mese, balustrade ...).

Masca nu trebuie utilizată de către copiii cu vârsta până la 2 ani din cauza posibilității de sufocare sau în cazul copiilor care suferă de afecțiuni respiratorii. De asemenea, copiii nu trebuie să atingă masca cu mâinile. Foarte mulți copii, precum și adulții, au tendința de a-și atinge fața cu mâinile, iar acest obicei creste riscul de infecție.