Copiii sunt empatici prin natura lor. De câte ori ți-ai văzut copilul cu lacrimi în ochi când se uita la un desen animat unde se petrecea ceva trist? Sunt ființe pline de dragoste și compasiune, dar nu se comportă ca adulții și nu respectă regulile stipulate social. Ca părinte, una dintre obligații este de a învăța copilul să aibă un comportament conform normelor sociale și de a-l învăța să ceară scuze.

mamaplus

Pentru a cere iertare, copilul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lui și să înțeleagă emoțiile celorlalți. Uneori, cuvintele îți ies din gură fără să gândești și crezi că dacă îl forțezi să-și ceară scuze, l-ai învățat cum să facă acest lucru. Fals! Realitatea este alta. Un „iartă-mă” murmurat forțat nu-l învață pe cel mic decât să-i asculte pe părinți. Iar scopul nu este acela de a determina copilul să spună niște cuvinte așteptate, ci să-și asume responsabilitatea pentru greșeală, dar pentru asta este necesar să înțeleagă ce a făcut greșit.

1. Ajută copilul să se calmeze

De cele mai multe ori, situațiile pentru care este necesar să se ceară iertare nu pot fi controlate, deoarece copilul se supără. Și să-l pui în acel moment să-și ceară iertare poate fi contraproductiv din mai multe motive:

- Copilul nu va înțelege de ce ar trebui să-și ceară scuze;

- Este posibil ca furia ta să crească și mai mult;

- Nu va învăța nimic din ceea ce s-a întâmplat.

Tot ce ar trebui să faci în acel moment este să tragi aer adânc în piept și să-l duci pe cel mic departe de locul unde a avut loc conflictul. Permite-i să se distanțeze de situație și să se calmeze. Îl poți ajuta vorbind cu el, cu răbdare și fără să-l obligi să-și ceară iertare.

2. Analizează situația împreună cu copilul

După ce micuțul se calmează, este timpul să analizați împreună ce s-a întâmplat. Lasă-l pe cel mic să-ți povestească versiunea lui și să spună cum se simte. În timpul conflictelor, emoțiile sunt foarte importante și, de fapt, acestea sunt declanșatorul acțiunilor copilului.

3. Încurajează-l să empatizeze cu ceilalți

Pentru că știi ce s-a întâmplat și de ce copilul tău a reacționat în acest fel, întreabă-l cum crede că s-a simțit celălalt copil. Îi poți aminti chiar de o situație similară pe care a experimentat-o. Ideea este ca micuțul tău să se pună în locul prietenului, astfel încât să înțeleagă care a fost greșeala lui.

4. Întreabă-l ce ar schimba, dacă ar putea

Adresează-i copilului următoarea întrebare: „Dacă ai putea da timpul înapoi, ce ai schimba în această situație?” Acest exercițiu îi va permite să se gândească la alte modalități de a rezolva conflictul. Este adevărat că acest brainstorming nu va mai rezolva cearta, dar este o modalitate bună de a învăța să gestioneze emoțiile pentru viitor.

5. Lasă-l să-și ceară iertare cum vrea el

Lasă-ți copilul să aleagă cum să ceară iertare. Spunând că „îmi pare rău” uneori nu este ceea ce micuții au nevoie sau doresc. Poate copilul tău preferă să-i dea o îmbrățișare, să-l invite să se joace cu el sau să-i ofere un desen. Important este că cel mic învață să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

Cel mai bine copilul învață prin puterea exemplului! Și de fiecare dată când faci greșeli sau reacționezi urât este obligatoriu să ceri iertare. Scuza nu este o slăbiciune, ci o forță. Ca părinte trebuie să fii un exemplu, deoarece copilul învață pe baza a ceea ce faci tu.

Sursa