Cele mai recente studii privind dezvoltarea mintală a copiilor au demonstrat faptul că majoritatea abilităților copilului pot fi înnăscute, dar se educă prin exercițiu și efort. Astfel, pentru a deveni o persoană constructivă, un copil are nevoie să-și dezvolte capacitatea de a deveni pasionat de lucruri, să-și atreneze constant angajamentul, toleranța la frustrări, capacitatea de a relua activitatea în care a dat greș. La fel se petrec lucrurile și atunci când e nevoie să-și dezvolte logica. Ce ar trebui să faci ca părinte ca să-l ajuți pe cel mic să-și fortifice această superputere, află în continuare.

Permite-i copilului să descopere

Este prima și cea mai importantă lecție pe care un părinte este dator să o învețe – lasă-l pe cel mic să se mire și să-și pună întrebări. Cu ele va veni interesat de răspunsuri, iar astfel se nasc mecanismele sale de înțelegere a lumii. Poți începe prin a-i permite să fie curios în orice privință.

Dacă vei constata că nu poate pricepe încă sensul explicațiilor, oferă-i alternativa unui răspuns adaptat vârstei și nivelului sau de înțelegere. Când e încă mic și vrea să știe, de exemplu, de ce nu mai apare soarele atunci când e furtuna, spune-i că s-a speriat de furia norilor care au întunecat cerul. Că atunci când cineva se supără are nevoie de un pic de timp să se liniștească, apoi își revine – la fel și soarele: se va întoarce după ce norii s-au calmat și s-a potolit furtuna.

Oferă-i exemple din viața reală

Cel mai simplu și sigur mod de a-ți susține copilul în dezvoltarea logicii este de a-l implica în propria realitate. Dincolo de unele activități care cer suport online, atât de căutate în zilele noastre, rămâne ca bază tot ceea ce ni se întâmplă în viața reală. Practic, cei mici au nevoie să vadă cum se petrec lucrurile, de ce într-un anumit mod și ce se poate întâmpla dacă apar schimbări.

De exemplu, în momentele în care pregătiți masa, arată-i ce anume folosești pentru a tăia legumele, cum procedezi și de ce. Va înțelege astfel că un cuțit trebuie să fie ascuțit pentru a-și îndeplini misiunea, iar persoana care-l mânuiește trebuie să fie atentă pentru a nu se răni când îl folosește. De asemenea, atunci când camera jucăriilor arată ca un teatru de război, roagă-ți copilul să îți aducă o jucărie mică de o anumită culoare, să vă jucați împreună. Va constata că este aproape imposibil dacă nu face ordine mai întâi! În acest mod, relația cauză-efect va începe să prindă contur din ce în ce mai clar în mintea celui mic.      

Solicită-i ajutorul ori de câte ori se ivește ocazia

Participarea copilului este, așadar, decisive în creșterea sa, atât din punct de vedere al logicii, cât și în ceea ce privește dezvoltarea sa ca viitor adult. Ai grijă să îl ții conectat în mod constant la activități care să-l susțină în acest demers. Așa cum a trebuit să inventezi explicații fantastice pentru unele întrebări, e cazul să creezi momente în care să-i ceri ajutorul.

Este extrem de important pentru copii să vadă că prezența și acțiunea lor directă contează în fața adulților – acest lucru ajută la dezvoltarea încrederii în forțele proprii și a simțului de răspundere. Poți, de pildă, să-i arăți celui mic că ai mâinile ocupate și nu poți aduce în bucătărie punga cu salată verde, rugându-l să-ți dea o mână de ajutor. Va învăța cum trebuie să apuce obiectul indicat astfel încât să ajungă în siguranță acolo unde trebuie, apoi va fi interesat să vadă ce urmează.

Acest apetit al celor mici pentru a înțelege cum și de ce se întâmplă lucrurile este esențial în evoluția lor către maturitate. De aceea, este important ca părinții să-i susțină de-a lungul vieții, oferindu-le ocaziile potrivite pentru a învăța cât mai multe.