Dacă unor copii le este foarte ușor să-și facă prieteni și să comunice liber cu ei, există și copilași cărora le este greu să lege prietenii. De altfel, a face și a păstra prieteni reprezintă o abilitate care poate fi învățată. Cu puțin efort, curaj și răbdare, orice copil își poate face un prieten sau mai mulți cu care să își petreacă timpul. Este posibil ca mai ales realitatea ultimului an și jumătate, marcată de pandemie, să îi fi făcut pe copii să se îndepărteze de prietenii pe care îi aveau. S-ar putea să se simtă singuri, izolați și nesiguri de cum să abordeze comunicarea cu ceilalți. 

Odată ce ai identificat cum se simte copilul tău – indiferent dacă este mulțumit sau se simte blocat – poți veni cu soluții care să-l ajute să dezvolte abilitățile sociale de care are nevoie pentru a construi prietenii sănătoase. 

Ajută-l să dezvolte abilități de conversație

De la a învăța să își aștepte rândul să vorbească, până la a învăța cum să înceapă și să mențină o conversație cu ceilalți, toate acestea sunt abilități pe care copilul le poate perfecționa. Poți încerca să îi pui întrebări simple „Ce faci pentru a te distra?” sau „Ai animale de companie?” și să vezi cum răspunde. 

De asemenea, poți folosi emisiunile de televiziune ca ilustrații ale modului în care oamenii au conversații prietenoase. Subliniază lucruri precum limbajul corpului, tonul vocii și pauzele în conversație – toate acestea sunt indicii importante atunci când vorbești cu ceilalți. Conversațiile cu jocuri de rol îl pot ajuta pe copil să practice la rândul său conversația. 

Lucrează cu el la ascultare

O parte din a fi un bun prieten este să ai abilități sociale solide și să știi cum să arăți interes pentru o altă persoană. Din acest motiv, e bine pentru copil să își exerseze abilitatea de a asculta și de a empatiza cu ceilalți. Arătarea compasiunii și îngrijorării față de ceilalți într-un mod sănătos poate deschide ușa către prietenie. Această abilitate este relevantă în special după stresul pandemiei. Roagă-l pe copil să identifice modalități în care poate arăta compasiune față de alți copii de vârsta lui.

Discută cu el despre cum recunoaștem când cineva trece printr-o perioadă dificilă și învață-l cum să fie mai bun. De exemplu, ar putea face prăjituri pentru un prieten al cărui animal de companie este bolnav sau să trimită o felicitare cuiva care a pierdut o persoană dragă. Să arăți că îți pasă este o modalitate excelentă de a arăta empatie față de un potențial nou prieten.

Căutați împreună oportunități de a se întâlni cu colegii

Dacă copilul tău nu are prieteni, s-ar putea ca pur și simplu să nu fi avut suficiente șanse să și-i facă. Implicarea în activități cu copii de vârsta lui care au interese similare poate fi o modalitate excelentă de a-și găsi prieteni. Oferă-i copilului tău oportunități suplimentare de a cunoaște copii cu care să se conecteze.  Caută modalități de a-l implica în activități școlare sau extrașcolare. Ia în considerare tipul de personalitate, dar și programul copilului. Nu uita că un copil introvert are nevoie de mai mult timp pentru a se reîncărca între activități și între interacțiunile sociale.