Timpul petrecut de cei mici în fața ecranelor, fie că este vorba despre calculator, tabletă sau televizor, are un impact direct asupra performanței cognitive, dar tipul de ecran poate afecta în mod diferit acest aspect.  În urmă cu numai două decenii, o familie obișnuită deținea foarte puține ecrane electronice în casă, mai precis un televizor și, posibil, un computer cu conexiune la internet de tip dial-up. În ziua de astăzi, din cauza numărului tot mai crescut de ecrane, copiii pot sta online aproape o zi întreagă. Cu toate acestea, specialiștii mai atrag atenția asupra unui lucru: contează foarte mult și felul, precum și mediul în care își copiii timpul în fața ecranelor. 

De exemplu, o zi întreagă petrecută într-o încăpere prost luminată, înconjurat de diverse tipuri de ecrane și de televizor, poate fi mult mai periculos pentru sănătatea celui mic decât dacă își petrece timpul pe ecran afară. Mai mult, potrivit unor cercetări recente, copiii care preferă jocurile video în defavoarea televizorului evoluează mai bine din punct de vedere cognitiv față de cei care optează pentru televizor. 

Concluziile unor studii recente sugerează că, cu cât mai mult timp este petrecut în fața ecranelor, cu atât mai crescut este indicele de masă corporală, care se referă, în mare parte, la masa de grăsime.  Dacă cei mici sunt monitorizați de către părinți, iar consumul de media este limitat, șansele pentru un indice de masă corporală mai bun cresc pentru copii.  

Un alt dezavantaj important al unui televizor în camera copilului este declanșarea tulburărilor de somn. Cu toate acestea, este important de înțeles, mai întâi, motivele din spatele acestui comportament al copilului.

Cum poți reduce timpul petrecut de copil în fața ecranelor?

Este de la sine înțeles că, pentru a evita majoritatea problemelor de atenție și bunăstare psihică a copilului, se impune limitarea timpului petrecut în fața televizorului și a altor tipuri de ecrane. 

Pentru a încuraja acest comportament, este important să îi oferi copilului un exemplu pozitiv, deci poți începe prin a renunța la a sta pe telefon sau la televizor, alături de partenerul tău, atunci când vă aflați în preajma celui mic. În acest fel, îl încurajezi pe copil să petreacă timpul interacționând cu voi. 

Un alt sfat venit din partea experților constă în interzicerea accesului la televizor sau alte ecrane pe durata meselor, înainte de culcare, și lipsa completă a accesului la astfel de ecrane a copiilor cu vârste de până la doi ani. 

În principiu, pentru a putea spori calitatea vieții copilului și a limita în mod eficient timpul petrecut în fața ecranelor, se recomandă următoarele bune practici:

  • Fără televizor și alte ecrane în cazul copiilor foarte mici
  • Limitarea orelor de televizor și alte ecrane pentru copiii mai mari
  • Limitarea timpului petrecut de părinți la televizor și alte ecrane, în prezența celor mici
  • Găsirea de alternative pentru petrecerea timpului în familie, axate pe interacțiune