De cele mai multe ori, copiii recurg la un limbaj licențios atunci când îi văd pe adulții din anturajul lor procedând astfel. Drept urmare, dacă tu, frații mai mari, prietenii sau rudele care vă vizitează des, înjură, cel mic va auzi și va repeta. 

Copiii o fac deoarece atunci când se simt supărați, izolați sau amenințați, își pot arăta emoțiile care îi copleșesc copiind acel comportament pe care l-au văzut la părinți în situații similare. Căci deși nu înțeleg semnificația înjurăturilor, a cuvintelor în sine, ei simt încărcătura emoțională din spate. Au obsrevat că adulții (sau chiar alți copii) folosesc acest limbaj când sunt supărați și trag și ei în acest fel un semnal de alarmă.

Chiar dacă acest fapt te enervează la culme, nu este cea mai bună idee să i-o spui și să i-o arăți. Mult mai eficient ar fi să-l ignori sau să te prefaci că-l ignori.

Iată ce poți să faci dacă și copilul tău înjură și vorbește urât:

Conștientizează-ți emoțiile
E suficient că micuțul tău e nervos și iritat. Așa că ar fi bine ca măcar tu să rămâi calmă. Tot ce trebuie să faci este să-ți conștientizezi emoțiile, să le accepți și să le depășești.

Observă momentele când se întâmplă
Încearcă să observi comportamentul copilului tău și să identifici motivele care au cauzat o astfel de reacție. E posibil să fie vorba de o ceartă cu un prieten sau că anume tu nu i-ai satisfăcut o dorință.

De cele mai multe ori copiii folosesc limbajul neadecvat pentru a trage un semnal de alarmă și este datoria părinților să identifice ce a declanșat o asemenea reacție: este mersul la grădiniță? Sau poate apariția unui frate sau a unei surioare în familie? Este acest comportament legat de anturaj sau de unele evenimente care îi trezesc frică? De îndată ce identifici cauza, vei putea să-l ajuți mai eficient pe cel mic.

Setează limite
Limitele pot fi puse în aplicare cu blândețe, fără nervi, țipete și supărare. Cum? În primul rând atunci când toată lumea este calmă și liniștită. În momentul în care cel mic alege să se exprime într-un fel neadecvat, el nu mai poate să participle la o discuție rațională despre de ce este bine să ne comportăm într-un anumit fel, fiind copleșit de emoții.

Când îl auzi vorbind urât, îl poți lua în brațe, spunându-i: „Am auzit cuvântul X! Știi ce se întâmplă cu copiii care vorbesc așa? Sunt alergați prin toată casă!” sau: „Sunt un monstru care vine să-l mănânce pe cel care vorbește așa!” și-l „atacați”, stârnind râsete.

Oferă ocazia unui plâns bun – eliminarea tensiunii prin plâns
Uneori un plâns bun este tot ce îi trebuie micuțului pentru a se descărca. Este îndeajuns să îl iei în brațe, să îi spui că îi ești alături și că poate să plângă cât are nevoie. Totul va fi mai bine apoi.

Explică ce simte celălalt, vorbește despre respect
E foarte important să vorbești cu el. Numai că iarăși, ai grijă de momentul pe care-l alegi. Dacă o să încerci să-i explici ceva atunci când înjură, rpobabil, nu va duce la nimic. În schimb, alege un moment când copilul este calm și explică-i că anumite cuvinte au un sens foarte urât și dacă le folosește, nu este bine. De asemenea, spune-i că dacă va numi pe cineva cu un cuvânt urât, celălalt s-ar putea simți prost.

Să nu uiți totuși că cel mic are nevoie să înțeleagă impactul cuvintelor sale, faptul că și ele dor. Poți începe prin a-l întreba ce crede că înseamnă ceea ce a spus și apoi să îi explici că există cuvinte pe care oamenii le folosesc atunci când sunt nervoși, atunci când nu mai știu cum să își exprime sentimentele într-un mod respectuos.

Cuvintele dure sunt ca un atac și avem nevoie să înțelegem că ceilalți trebuie respectați, să ne comportăm cu ei așa cum ne-ar plăcea și nouă să se comporte ceilalți cu noi. 

Nu lăsa limbajul neadecvat să aibă rezultatele dorite
Înjurăturile, țipetele sunt, dincolo de un strigat de ajutor, și o ocazie de a purta o lupta de putere. Copiii se simt deseori lipsiți de putere și, atunci când văd o reacție atât de vehementă din partea adulților, profită și preiau controlul. Pentru a evita luptele de putere este inutil să interzicem folosirea cuvintelor urâte, nu vom reuși să îl controlăm pe cel mic. Putem totuși să îi explicăm că nu le poate folosi de față cu ceilalți, că ele dor și că poate folosi unele cuvinte alternative. Sau poate folosi cuvintele urâte atunci când petreceți timp special. Dacă nici asta nu funcționează, putem redirecționa energia către joc și râs.

Ai grijă ce cuvinte folosești
Copiii sunt ca un burete, adică „absorb” tot ceea ce văd și aud în jur. Din acest motiv, e important ce model de limbaj îi oferi tu acasă. Dacă vei avea grijă ca în familie să nu se vorbească urât și nimeni să nu înjure, copiii tăi nu vor fi atât de expuși la limbaj neadecvat.