Una dintre cele mai multe plângeri ale mamelor este că cei mici nu consumă legume, mai ales cele cu frunze verzi, precum salate, spanac sau broccoli. Din păcate, nici fructele nu se află printre preferințele copiilor. Cu toate acestea, părinții conștientizează importanța unei alimentații echilibrate și sănătoase încă de la cele mai mici vârste, căutând soluții prin care să-i convingă pe copii să consume fructe și legume.

Dr. Adriana Mihalaș, medic de familie, susține că este foarte simplu să convingi un copil să mănânce fructe și legume. Totuși, în fața celor mici, părinții trebuie să fie un exemplu viu prin ceea ce consumă ei zi de zi. Tot ce mănâncă copilul după vârsta de 3 ani e responsabilitatea părinților.

În ce constă metoda propusă de dr. Mihalaș:

„În fiecare seară faceți bilanțul amândoi sau toți trei ori mai mulți dacă sunteți în casă: fiecare ce culoare a mâncat în ziua respectivă. Îl întrebi: Ce ai mâncat - roșu? Ce ai mâncat - galben? Ce ai mâncat - verde? Copiii intră imediat în joc. Verde nu mănâncă nimeni. Inițial sunt rezervați pentru că își dau seama că ceva au greșit, o percep un pic ca o ceartă, ca un reproș, dar după aia sunt atenți. Vin și îți spun singuri: „Astăzi am mâncat roșu - un măr”, „Astăzi am mâncat o portocală””, spune dr. Adriana Mihalaș.

Deși unii copii preferă doar fructele, iar alții doar legumele, specialiștii recomandă părinților să le ofere și una, și alta, pentru a avea un sistem imunitar puternic, pentru a nu fi nevoie de tratamente medicamentoase, dar și pentru a neutraliza efectul toxic al unui produs fast-food.

„Copiii înțeleg foarte bine și sunt atrași de alimente procesate, de dulciuri, de sandvișuri diverse. Dacă le explicăm că un fruct sau o legumă reușesc să neutralizeze efectul toxic, am câștigat un război. Trebuie să mănânce mai întâi legumele și fructele și cred că va prefera să mănânce jumătate din alimentul dăunător”, explică medicul de familie.

De ce copiii ar trebui să mănânce fructe și legume de toate culorile?

Dr. Adriana Mihalaș subliniază importanța consumului de legume și fructe absolut de toate culori, întrucât „în spatele fiecărei culori stă o vitamină, un antioxidant, cu denumiri foarte neprietenoase, dar cu efecte miraculoase pentru sănătate”.

Vitamina C se găsește în toate culorile, antioxidanții sunt în fructele vișinii, cum ar fi cele de pădure sau strugurii negri. Cea mai benefică culoare este cea verde. 

„Astfel, farfuria copilului ar trebui să fie ca un câmp de floricele, predominant verde. Ici-colo, câte o floricică galbenă, roșie, portocalie, care să întregească tabloul”, susține dr. Mihalaș.

Cartoful - una dintre cele mai accesibile și preferate legume

„Cartoful e leguma preferată, e un festin pentru intestin dacă știm să-l preparăm. Cartoful fiert în coajă sau fiert și răcit este ideal pentru digestie. În niciun caz cartoful prăjit care are un conținut foarte mare de calorii, în afară de grăsimile trans existente în prăjeală și de amidonul care aduce un aport mare de zaharuri proaste. Cartoful piure este mai greu tolerat decât cartoful fiert și pentru copii, și pentru adulți. Piureul balonează mai mult”, explică medicul.

Dr. Adriana Mihalaș recomandă părinților să înceapă dimineața cu o masă proteică, care să includă ou, brânzâ sau șuncă slabă. Dacă cei mici preferă fructele la micul dejun, atunci optați pentru sucuri din fructe naturale, pregătit în condiții casnice.

Dacă preferați să mâncați un fruct după-amiaza, se recomandă să-l consumați întreg sau sub formă de salată.