Incontineța urinară la copii poate fi un motiv de îngrijorare atât pentru părinți, cât și pentru micuți. Din punct de vedere științific, acest fenomen este cunoscut sub numele de enurezis nocturn şi poate transforma somnul, care ar trebui să fie relaxant, într-o experiență extrem de neplăcută și stresantă.

Dacă în fragedă pruncie este ceva firec ca micuțul să se scape în pat, începând de la 18-24 de luni, copilul e în stare să-i spună mamei că vrea să facă pipi cu suficient timp înainte pentru a fi dus la oliță sau la toaletă, iar pe la doi ani şi jumătate se poate duce singur, iar pe la vârsta de 3 ani poate dormi noaptea fără să facă pipi, dacă este pus pe oliță înainte de culcare.

Pe lângă problema cu schimbatul și spălatul frecvent a hăinuțelor și a așternuturilor, mai există și o altă problemă, mult mai serioasă, părinții îngrijorându-se pentru sănătatea copiilor săi, întrebându-se care este motivul pentru care copiii lor se scapă noaptea în pat.

De ce fac copiii pipi în pat?
Există o mulțime de teorii care vin să identifice și să explice principalele cauze ale incontinenței urinare la copii; de la factori fizici, până la factori psihologici. Cea mai probabilă explicație însă este că unii copii ajung pur şi simplu să-şi poată controla vezica urinară mai târziu decât alții, în exact acelaşi mod în care unii merg mai târziu decât alții sau încep să vorbească mai târziu. 

Când trebuie să apelați la doctor?
Totuși, există situații când ar trebui ca părinții să mearcă cu cel mic la consultația unui medic specialist. De exemplu, dacă incontinența urinară nu este doar nocturnă, ci are loc și în timpul somnului de la amiază sau și în timp ce copilul este treaz. De asemenea, dacă copilul a atins vârsta de 5 ani şi încă mai face pipi în pat noaptea, trebuie neapărat să solicitați opinia unui doctor cu privire la această problemă. În plus, trebuie să-l duceți dacă depăşise etapa udatului aşternutului şi aceasta revine, dacă se plânge de dureri la urinare sau dacă problema vă afectează – pe dumneavoastră sau pe copil – profund, stresându-vă.

Cum puteți ajuta copilul?
Dacă ați ajuns la medic și în urma analizelor s-a depistat vreo infecție sau vreo altă problemă fizică, va trebui să urmați indicațiile doctorului pentru a o soluționa cât mai rapid și eficient.
Totodată, doctorul poate prescrie medicamente care împiedică producția de urină noaptea, sub forma unor spray-uri sau tablete. Acestea nu au efect pe termen lung, dar pot reda copilului încrederea în sine şi îl feresc de situații foarte jenante.

În cazul în care din punct de vedere fiziologic, copilul este în regulă, puteți opta pentru așa-numitele alarme cu sonerie (pipi-stop). Alarme cu sonerie (pipi-stop) constau într-un sensor care se introduce în pat şi care detectează prezența urinei sau a lichidelor. În momentul în care copilul începe să facă pipi în pat, se declanşează o sonerie de alarmă care-l trezeşte. În câteva nopți, copilul se va obișnui să se trezească înainde de alarmă și să meargă la baie. Dezavantajul acestei metode este că, cel mai probabil, alarma îi va trezi pe toți ai casei.

O altă variantă ar fi ca părinții să încerce să-l trezească la un moment dat pe copil și să-l însoțească la baie pentru ca micuțul să urineze. De exemplu, dacă la amiază doarme două ore, atunci după o oră de somn, e indicat să meargă la baie. Cu timpul, copilul se va obișnui și se va trezi singur. Dacă alegeți această variantă, poate fi un pic mai dificil să identificați momentul exact în care e nevoie să-l treziți.
Ceea ce este important e să vă străduiți, ca înainte de somn, copilul să meargă la baie.

Enurezisul nocturn este, cu siguranță, jenant și îl poate face pe copil să se streseze foarte mult. Din acest motiv, e recomandat ca părinții să rămână calmi și să nu-l certe pe cel mic, pentru că altfel, pot agrava starea lucrurilor. Încurajarea și căutarea unor soluții blânde, îl vor ajuta, în schimb, să se simtă în siguranță și să aibă încredere în părinții săi.