Când începe să deseneze, copilul trece prin trei etape ale desenului: Mâzgâlitul, desenul Pre-Schematic și etapa desenului Schematic. Multe emoții pot fi deduse din desenele copilului tău, dar nu te lăsa dusă prea departe de ceea ce ar putea însemna ele până când copilul nu are timp să ţi le explice. Cu toate acestea, există câteva repere pe care cercetătorii le-au descoperit că ar putea ascunde ceea ce simte un copil cu adevărat.

Iată cum putem interpreta desenele copilului - în diverse etapte, conform specialiștilor în psihologia copilului.

Figurile apropiate

Un copil desenează adesea membrii familiei într-o anumită ordine și s-ar putea să se plaseze pe el aproape de persoana de care se simte cel mai aproape în familie. De asemenea, ei ar putea avea diferite expresii faciale pentru membrii familiei, expresii care pot dezvălui cum pare să acționeze de cele mai multe ori acel membru al familiei. De asemenea, ei pot folosi dimensiunea pentru a indica cât de importanți sunt oamenii pentru ei - cu cât este mai mare persoana, cu atât ar putea însemna mai mult pentru copilul respectiv, sau ar fi mai dominantă pentru el.

Desene foarte detaliate

Cu cât un copil pune mai multe detalii în desenele oamenilor din jurul său, cu atât vede mai mult individualitatea. De exemplu, desenarea fratelui cu ochelari sau a sorei ei purtând o rochie vorbește despre modul în care îi vede zilnic. Poziția membrilor familiei din imagine poate indica, de asemenea, apropierea: dacă familia este împreună și fericită, ei vor fi grupaţi împreună.

Ce emoții dezvăluie aceste desene?

Multe emoții pot fi deduse din desenele copilului tău, dar nu te lăsa dusă prea departe de ceea ce ar putea însemna ele până când copilul nu are timp să ţi le explice. Cu toate acestea, există câteva repere pe care cercetătorii le-au descoperit că ar putea afişa ceea ce simte un copil cu adevărat. Iată câteva exemple:

• Copil impulsiv: figuri mari, fără gât și asimetrie a membrelor
• Copil neliniștit: Nori, ploaie, păsări zburătoare, figuri fără ochi
• Copil timid: figuri scurte, fără nas sau gură, figuri minuscule și brațe aproape de corp
• Copil furios: mâini şi dinţi mari, brațe lungi, ochi încrucișați
• Copil nesigur: figuri monstruoase, capete minuscule, fără mâini și figuri înclinate

Potrivit celebrului psiholog Sigmund Freud, bebelușii sunt conduși inițial de nevoi urgente și egoiste, însă treptat adoptă o abordare mai realistă prin preluarea valorilor și regulilor părinților lor. Acestea joacă un rol important în dezvoltarea conștiinței copilului.

Unul dintre cele mai importante lucruri la care tu, ca părinte, ar trebui să lucrezi - este înțelegerea psihologiei copilului tău. Ceea ce ar trebui să faci este să afli care sunt lucrurile simple ce îți transmit ce îi place sau nu îi place copilului tău, ce îl face să râdă sau să plângă și ce îl motivează sau descurajează.