Orice părinte știe că, odată ce învață să țină un creion în mână, copilul va fi tentat să scrie și să deseneze pe orice suprafață. Inclusiv pe pereți! Data viitoare când vei vrea să-l cerți că a mâzgălit un perete, amintește-ți ce îți vom spune mai jos.

Faptul că micuților li se pare mai interesant să deseneze, să coloreze sau să picteze pereții, chiar dacă în ochii tăi este doar o mâzgăleală pe care îți va lua o groază de timp să o cureți, are o mulțime de avantaje pentru dezvoltarea lor.

Așa cum îl lauzi când desenează pe o coală albă, pe care o lipești pe ușa unui dulap sau pe frigider, poți să te bucuri și când a făcut-o pe pereți. Nu mai declara stare de urgență când îi vezi "operele" pe pereții din hol, din sufragerie, pe uși. Nu îl certa și nu te grăbi să ștergi urmele. Nu vei face decât să descurajezi încercările sale de a fi creativ și poate să "îngropi" un Picasso în devenire.

Desenatul, coloratul, pictatul, mâzgălitul sunt cele mai bune metode pentru copil de a-și dezvolta creativitatea, de a-și crește autonomia. Este mijlocul prin care ei își exprimă sentimentele și emoțiile, un mod de comunicare cu părinții și profesorii, dincolo de o activitate relaxantă și distractivă.

Faptul că desenează acasă pe pereți nu este un act de vandalism, ci are o serie de beneficii.

  • Dă stabilitate umărului, cotului și mâinii. Când desenezi, scrii, pictezi pe o suprafață mare și verticală, mișcarea este mai amplă și mai intensă, ceea ce îl ajută să crească forța acestor extremități.
  • Îmbunătățește felul în care apucă obiectele de scris pentru că încheietura mâinii are o poziție mai bună și formează mâna mai bine.
  • Ajută la coordonarea mână-ochi. Când lucrează pe o suprafață verticală, copilul are o viziune mai amplă și mai bună asupra a ceea ce face. Acest gen de activitate este chiar indicată pentru copiii care au probleme de a menține atenția vizuală pentru că totul este mai aproape de ochi.
  • Dezvoltă conștiința vizuală. Pentru un copil care desenează, pictează, scrie pe suprafețe verticale va fi mai ușor să înțeleagă concepte de sus-jos sau dreapta-stânga, pentru că poate face legătură cu corpul sâu, pe care îl va lua ca referință.
  • Este un mijloc de relaxare pentru acei copii foarte energici care nu reușesc să stea pe un scaun mai mult de câteva minute. Când lucrează pe o suprafață verticală, în picioare, se concentrează mai bine pe ce au de făcut și nu simt nevoia să se mai ridice. Poate doar să se așeze la un moment dat...

Îmbunătățirea posturii este un alt beneficiu de notat în acest caz. Când desenează pe o suprafață verticală, copilul nu are de ce să se aplece pentru a se sprijini cu cotul de masă, ceea ce nu poate avea decât efecte pozitive pentru postura coloanei vertebrale.

Dacă, totuși, nu ești un părinte chiar atât de dispus să își lase copilul să redecoreze pereții casei, ai la îndemână câteva soluții.

  1. Cumpără o tablă pe care cel mic să poată desena cu creta, pe care să o și poți muta prin casă, pentru ca micuțul să nu se plictisească și să își mute atenția asupra pereților. Creta se rupe mai greu, iar copilul va avea un mai bun control asupra a ceea ce desenează.
  2. Cumpără o tablă cu hârtie, precum cele folosite pentru prezentări la ședințe.
  3. După ce face baie, iar oglinda este aburită, propune-i să deseneze pe ea ce îi trece prin cap. Poți să te joci și tu cu el.
  4. Jucați-vă cu magneți de frigider cu litere. De obicei aceștia sunt colorați și puteți rezolva două lucruri deodată.
  5. Zugrăvește pereții cu o vopsea specială, care să se poată curăța ușor pentru a face loc unor noi opere de artă ale micuțului tău.