Foarte mulți părinți sunt speriați doar la gândul că micuțul lor se vă trezi pișcat de o astfel de insectă, mai ales că știu exact cum se va desfășura întreagă scenă: ochii mari de uimire ai copilului, urletul de deznădejde, durerea pe care o acuză timp de câteva ore, suspinele când își va aduce aminte de momentul în care a fost înțepat, frica ce se va declanșa din acel moment devenind uneori o fobie față de insecte.
În cazul unora dintre copii, înțepătura albinelor sau a viespilor poate declanșa complicații severe, reacții alergice, care pot duce chiar la deces. În general însă, ele sunt mai mult supărătoare decât periculoase, ducând la un disconfort vag, care va schimba puțin dispoziția copilului.
Cât de periculoasă este înțepătura acestor insecte?
Toată lumea știe faptul că o astfel de înțepătură poate provoca socul anafilactic, care dacă nu e tratat duce la decesul persoanei înțepate. Părinții trebuie să fie în alertă atunci când observă că micuțul prezintă următoarele simptome:
- Pe corp a apărut urticaria;
- Respirația este îngreunată, părând chiar că micuțul începe să se sufoce;
- Copilul acuză stări de amețeală puternice;
- Limba, mâinile și fața încep să se umfle;
- Starea de slăbiciune a organismului este evidentă;
- Copilul leșină.
Intervenția medicului se impune cu siguranță în aceste condiții, iar vacanța poate fi de cele mai multe ori compromisă. Pentru a împiedica apariția unor asemenea stări, părinții trebuie să cunoască câteva măsuri de prim ajutor în cazul în care se întâmplă ca micuțul să fie înțepat de albine sau să știe cum să le prevină.
Măsuri de prim ajutor:
- Se scoate acul care a rămas (în mod obișnuit) înfipt în pielea copilului;
- Zona se spală bine cu apă și săpun;
- Se aplică gheață sau apă rece pentru 15 minute pe locul înțepăturii (puse într-un prosop, tricou etc);
- Reducerea durerii se realizează cu ajutorul unei comprese cu apă și bicarbonat de sodiu;
- Dacă micuțul are peste 6 luni, atunci mama îi poate oferi un antihistaminic pentru a diminua mâncărimile și umflatura în acea zonă.
- Durerea trece de obicei în câteva ore, dar locul rămâne umflat pentru vreo 2-3 zile, așa că de cele mai multe ori părinți nu au de ce să meargă cu cel mic la urgență.
Cum previne o înțepătură de albină un părinte grijuliu?
Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi, așa că un părinte trebuie să aibă în vedere câteva măsuri bune de prevenție:
- Copilul trebuie acoperit cu hăinuțe pe tot corpul, mai ales atunci când se plimbă prin natura;
- O mică lecție despre albine nu strică nimănui, așadar părinții îi vor învața că nu trebuie să deranjeze albinele dacă le întâlnesc în cale, mai ales pentru că aceste insecte nu vor trece cu vederea ușor intervenția brutală în stilul lor de viață;
- Parfumurile dulci atrag insectele, deci copilul nu trebuie parfumat sau dat cu cremă care conține arome dulci sau florale;
- Dacă se întâlnește cu o albină, față în față, ar fi bine să nu facă mișcări bruște și să rămână nemișcat.
- Câmpurile cu flori, apropierea de o zonă cu stupi, parcurile, grădinile sunt zone cu un real potențial de pericol. Copilul trebuie îmbrăcat cu haine de culori deschise, să fie întotdeauna încălțat, să nu mănânce dulciuri în aer liber și dacă este cumva înțepat să primească rapid primul ajutor de la un părinte calm, nepanicat.