Cea mai frecventă cauză a răgușelii la copii, laringita acută, este o inflamație a mucoasei laringiene, fiind cauzată la rândul ei de o infecție cel mai adesea de natură virală a tractului respirator superior. Apare cel mai frecvent la copiii între 1 și 6 ani, dar și la sugari, în special la schimbările dintre anotimpuri, și poate fi favorizată de polipii nazali inflamați, frig, umezeală sau alergii netratate. Totuși, laringita este o boală care poate avea complicații severe și tocmai de aceea ar treebui să te adresezi la medicul ORL-ist pediatru încă de la primele semne, pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Simptomele laringitei sunt:

  • răgușeală
  • respirație dificilă
  • tuse seacă
  • disconfort general
  • stare de agitație

Tratamentul laringitei conduce implict la tratarea răgușelii. În urma consultului, medicul poate prescrie antihistaminice și/sau antibiotice, siropuri de tuse, aerosoli și aplicarea de comprese calde pe zona gâtului și a toracelui.

Totuși, există și alte cauze ale răgușelii la copii.

”Dacă cel mic vorbește mult, cântă cu voce tare, țipă sau își solicită în mod frecvent vocea la un nivel ridicat, poate să răgușească. Dacă face asta în mod repetat, fără să le permită corzilor vocale să se odihnească și să se refacă, poate să sfârșească cu o răgușeală cronică.”, susține medicul ORL-ist pediatru Gabriela Bîrlea.

Plânsul prelungit

Plânsul excesiv poate provoca temporar răgușeală la copii, din pricina iritării corzilor vocale. În acest caz, copilul trebuie să îi acorde vocii un răgaz ca să își revină. Un umidificator de aer sau ingestia de lichide îl pot ajuta să își refacă gâtul după o repriză de plâns.

Alergiile

Pe de o parte, alergiile (la praf, polen, par de animale, etc.) pot cauza tusea care la rândul ei provoacă răgușeală din pricina că irită corzile vocale. Însă alergiile pot provoca și o inflamație sau o rinoree posterioară care pot fi la rândul lor sursele iritației. Dacă copilul este suficient de mare să înțeleagă, explicați-i că trebuie să își menajeze vocea pentru a le permite corzilor vocale să se vindece.

Tusea

Tusea poate de asemenea să irite corzile vocale și să provoace răgușeală la copii. În acest caz, tratarea tusei duce implicit la tratarea răgușelii. Dacă răgușeala persistă mai mult de o săptămână după ce tusea s-a vindecat, consultați medicul ORL-ist pediatru.

Refluxul gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian poate provoca răgușeală la copii. Pentru a trata răgușeala, trebuie tratat refluxul. Odată ce boala este sub control, răgușeala ar trebui să dispară.

Inhalarea de substanțe iritante

Fumatul pasiv și chiar vaporii țigărilor electronice pot provoca răgușeală la copii. Nu este indicat ca cei mici să stea în spatii închise în care se fumează, și asta pentru că fumul de țigară poate provoca nu doar răgușeală, ci poate dauna grav stării generale de sănătate a copilului.

Remedii pentru ameliorarea răgușelii la copii, recomandate de medicul ORL-ist pediatru Gabriela Bîrlea:

  • Este indicat să se consume multe lichide, apă plată și/ sau ceaiuri, doar la temperatura camerei.
  • Pot să fie de ajutor mierea cu lămâie, gargara cu apă și sare marină, folosirea unui umidificator de aer în încăperea în care copilul petrece cel mai mult timp și inhalațiile cu aburi sau aerosoli.
  • Cât timp copilul este răgușit, sunt de evitat băuturile carbogazoase și cele care conțin cofeină, pentru că acestea pot provoca iritarea suplimentară a corzilor vocale și prelungi astfel răgușeala.