Pe fundalul globalizării societății în care trăim, este absolut normal ca micuții să crească într-un mediu multicultural în care vorbesc mai multe limbi acasă. Totuși, mulți părinți cred că a le vorbi copiilor în două limbi copiilor este contraproductiv și amestecul de limbi va îngreuna socializarea și învățarea. Cei mici pot confunda limbile atunci când încearcă să se exprime și pot avea dificultăți în a face diferența între limbi. Cu toate acestea, experiența și studiile arată exact opusul.
„Copiii expuși la mai multe limbi au o densitate mai mare a țesuturilor în zonele creierului corespunzătoare învățării, limbajului, memoriei și atenției”, spune pediatrul Gwendolyn Delaney, rezumând multe studii.
American Linguistic Society ne asigură de faptul cei mici învață rapid să înțeleagă diferențele dintre o limbă și alta. S-ar putea să facă greșeli minore în construcția frazelor sau în pronunție, dar se corectează fără dificultate.
Psihologul Laura Namy explică faptul că folosirea unui cuvânt dintr-o limbă ca parte a conversației în altă limbă nu înseamnă că cei mici nu știu ce cuvânt aparține unei limbi sau alteia. Studiile arată că, încă de la doi ani, băieții și fetele pot alege ce limbă să folosească în funcție de vorbitor.
Copiii bilingvi sunt mai inteligenți?
Un studiu realizat la Universitatea York din Toronto, Canada, sugerează că micuții bilingvi răspund mai bine la diferite schimbări de subiect la școală. Alte studii susțin, de asemenea, faptul că învățarea mai multor limbi ajută la îmbunătățirea memoriei în timpul copilăriei.
Ar trebui să acorzi prioritate unei limbi atunci când vorbești cu copiii bilingvi?
În învățământul clasic, ni se recomanda să utilizăm o singură limbă în comunicarea zilnică cu cei mici și să lăsăm limba secundară pentru instruirea școlară. Aceste concepte s-au schimbat. Lingvistul Annick De Houwer crede că micuții care aud în mod constant două limbi le învață fără dificultate. Pot chiar să înțeleagă diferențele atunci când vorbesc două limbi cu aceeași persoană.
American Linguistic Society explică faptul că nimeni nu îi învață pe copii să vorbească. Ei învață din nevoia de comunicare și vor alege singuri o limbă primară.
La ce vârstă este cel mai bine să expui copiii la mai multe limbi?
Nu există o vârstă ideală pentru a învăța a doua limbă. Ideea că cei care învață o a doua limbă mai târziu nu o învață bine nu este împărtășită de majoritatea educatorilor. Studiile demonstrează că este mai ușor de învățat în primii ani de viață. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!
Concluzii și beneficii
- Copiii pot învăța mai multe limbi de la o vârstă fragedă.
- Învățarea a două limbi nu provoacă confuzie.
- Copiii bilingvi pot diferenția cu ușurință cele două limbi.
- Învățarea mai multor limbi facilitează comportamentul social.
- Persoanele care vorbesc mai multe limbi au o gamă mai largă de instrumente cognitive.
- Vorbirea mai multor limbi oferă instrumente mai bune de învățare.
- Persoanele bilingve au mai multe posibilități în viața profesională.