Primul molar care face parte din dentiția definitivă este molarul de 6 ani și este des confundat de către părinți ca fiind unul de lapte, pentru că apare posterior de restul dinților de lapte. În total, avem 4 molari, câte unul pe hemiarcadă, care erup la copiii în vârstă de 6 ani, la unii mai precoce la 5 ani, la unii tardiv, la 7 ani, dar important este să îi păstrăm sănătoși.
„Am observat faptul că majoritatea părinților sunt surprinși că acest molar definitiv erupe pe arcada pe un loc liber, în spatele măseluțelor de lapte, fiind tratat cu aceeași indiferență ca și ceilalți dințișori de lapte, pe principiul că oricum se schimbă.
Molarii de 6 ani împreună cu caninii permanenți, sunt cei mai importanți dinți de-a lungul vieții. Prezintă o poziție strategică pe arcadă, suportând cele mai mari presiuni masticatorii și este primul element de stabilitate, având în vedere că dinții de lapte sunt înlocuiți de dinții definitivi”, a declarat dr. Anca Stănescu, medic stomatolog, competență în pedodonție.
Dr. Stănescu atrage atenția părinților că o scurtă vizită în clinica stomatologică, la un medic pedodont, le poate oferi informații utile pentru a preveni sau a depista din timp orice anomalie dentară.
Din păcate, primul dinte pierdut îl reprezintă tot molarul de 6 ani deoarece apare la o vârstă fragedă și lipsa dobândirii unor informații corecte despre igiena orală a copilului conduc la afectarea precoce a acestui molar, astfel că la vârsta adultă multe persoane ajung să îl piardă.
Ce putem face pentru a-l proteja?
- Control periodic la medicul dentist pedodont – este important să faci un control periodic (6 luni) pentru a preveni sau a depista din timp problemele.
- Igiena bucală – un periaj corect efectuat dimineața și seara este foarte important și previne apariția cariilor.
- Alimentația – o bună alimentație bazată pe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine și minerale care necesită o masticație riguroasă (realizează autocurățirea).
- Sigilarea dentară – constă în igienizarea dintelui și aplicarea pe suprafața sa a unui compozit fotopolimerizabil fluid care umple perfect șanțurile dintelui vulnerabile la carii. Este o tehnică simplă, nedureroasă, fiind acceptată ușor de către copii și trebuie efectuată la scurt timp după erupția molarilor, cât timp aceștia nu sunt afectați de carii.