Foarte mulți copii trec prin așa ceva. Când sunt mici, ei se confruntă, deseori, cu o boală care se manifestă prin inflamarea formațiunilor limfoide din nazo-faringe.

Dr. Dana Toma, medic de familie, a declarat că forma acută a afecțiunii poartă numele de adenoidă acută și reprezintă o infecție microbiană sau virotică a amigdalei faringiene Lushka. De obicei, adenoidita la copii sau amigdalita lui Luschka se produce la vârsta de 3-7 ani și se reduce la 12-15 ani.

Cele mai des întâlnite cauze ale acestei afecțiuni sunt infecțiile cronice sau acute recidivante. Alți factori de risc sunt și sistemul imunitar scăzut al copilului, alimentația proastă, lipsa de vitamine din organism, de proteine și calciu, diferențele de temperatură, microbii, praful, frigul.

Cum se manifestă boala

Boala debutează cu o respirație zgomotoasă, deoarece amplasarea vegetațiilor adenoide este în spatele nasului. Altfel spus, respirația pe nas este obstrucționată, iar copilul este nevoit să respire pe gură. De asemenea, el vorbește pe nas, are timbrul vocii ușor modificat și începe să sforăie noaptea.

Având în vedere cele spuse, părinții trebuie să știe că această afecțiune trebuie tratată rapid, pentru că, în timp, ea poate produce adenoismul. În astfel de situații, copilul ajunge să țină permanent gura întredeschisă, să aibă maxilarul superior proeminent, mandibula puțin căzută și retrasă, buza superioară ridicată și dinții descoperiți, fața turtită pe direcție transversală.

De aici, micuțul dumneavoastră poate suferi și alte complicații, se poate ajunge la otite medii care recidivează și chiar scăderea auzului. Pentru a fi siguri în privința diagnosticului, este nevoie de un examen ORL la un medic specialist, care va analiza cu maximă atenție vegetațiile adenoide ale pacientului, la nivelul rinofaringelui.