Cu toții am suferit o arsură la un moment dat. Cu toate acestea, s-ar putea să te întrebi cum să tratezi arsurile la copii. Pe lângă faptul că trebuie să ai o trusă de prim-ajutor acasă, există și câțiva pași și lucruri de luat în considerare.

În primul rând, trebuie să îndepărtezii copilul de sursa arsurii. Apoi, trebuie să răcești și să speli rana cu apă și săpun. Dacă arsura este profundă, ar trebui să duci imediat copilul la medic.

Tipuri de arsuri

  • Arsuri de gradul I. Aceste arsuri implică doar epiderma – partea exterioară a pielii. Deși pielea se înroșește, nu apar vezicule. Cel mai caracteristic exemplu sunt arsurile cauzate de expunerea la soare.
     
  • Arsuri de gradul II. Aceste arsuri afectează dermul și epiderma. Astfel, pe lângă înroșirea pielii, apar și vezicule. Un exemplu de arsuri de gradul II sunt arsurile clasice atunci când lichidul fierbinte cade pe piele.
     
  • Arsuri de gradul III. În mod logic, acestea sunt cele mai periculoase arsuri. Afectează toate straturile pielii. De fapt, ar putea afecta chiar mușchii, nervii și oasele. Arsurile de gradul al treilea cauterozează pielea și, evident, necesită asistență medicală imediată.

Arsurile la copii necesită asistență medicală atunci când sunt extinse. Cu alte cuvinte, dacă afectează mai mult de 5% din corpul copilului, trebuie să mergi urgent la medic.

Cum să tratezi arsurile la copii?

Unele dintre următoarele sfaturi vor părea evidente, dar vor exista și altele pe care probabil nu le știai. În orice caz, sunt foarte utile și acest protocol asigură cel mai bun tratament al arsurilor la copii.

  • În primul rând, îndepărtează copilul de sursa arsurii.
     
  • Apoi, îndepărtează îmbrăcămintea sau accesoriile numai dacă nu s-au lipit de piele. Dacă s-au lipit, lasă-le așa cum sunt, deoarece poți provoca mai multe daune prin eliminarea lor.
     
  • După aceea, răcește arsura. Pentru a face acest lucru, pune zona afectată sub apă de la robinet timp de câteva minute. În acest sens, este important ca apa să aibă o temperatură normală, să nu fie prea rece. O altă opțiune este să înmoi comprese de tifon steril în apă sau soluție salină și să le pui pe arsurile superficiale.
     
  • În plus, curăță bine zona cu apă și săpun.
     
  • În funcție de gradul de arsură, poate fi necesar să duci copilul la medic. În caz de arsuri solare, poți aplica o cremă hidratantă timp de câteva zile. Arsurile mai profunde necesită îngrijire medicală. În aceste cazuri, medicul poate chiar să prescrie un unguent cu antibiotice.

Ce să nu faci dacă cel mic s-a ars sau s-a opărit?

  • În primul rând, nu ar trebui să aplici gheață sau apă cu gheață direct pe arsură. Ai putea provoca și mai multe leziuni.
     
  • Dacă există vezicule, nu trebuie să le străpungi. Dimpotrivă, ar trebui să le lași așa cum sunt, altfel ai putea provoca o infecție.
     
  • Mai mult, nu ar trebui să dai antibiotice copiilor fără prescripție medicală. În plus, acestea nu sunt indicate în mod special pentru arsuri.
     
  • În cele din urmă, nu ar trebui să aplici talc, unt sau pastă de dinți pe arsuri. Contrar credințelor populare, aplicarea acestor produse ar putea agrava situația.

În orice caz, nu uita faptul că pielea unui copil este delicată. Chiar dacă arsurile sunt de gradul I, dacă durerea este severă sau persistentă, atunci nu ezita să te adresezi medicului pediatru pentru a exclude orice probleme majore.

Mai mult, nu uita niciodată importanța prevenirii. Deși este imposibil să prevezi toate accidentele menajere, poți adopta anumite măsuri de siguranță pentru a minimiza riscul.