Astăzi, tot mai mulți părinți îi implică pe copii în diverse activități încă de la cele mai mici vârste. Muzică, dans, pictură, teatru, cursuri de limbi străine, înot, gimnastică etc. - toate sunt niște activități opționale ce supun copiii la un efort pe care, de cele mai multe ori, nu-l pot duce. Specialiștii afirmă că intențiile părinților sunt binevenite, însă echilibrul dintre timpul petrecut cu cei mici și timpul petrecut în cadrul activităților extrașcolare este mult mai important.

Orice activitate opțională oferă copiilor nenumărate beneficii, dar părinții trebuie să o aleagă corect, în funcție de vârsta micuților. Deseori numărul cursurilor, indiferent de domeniul ales, nu este adecvat vârstei copilului.

Psihologii spun că, până la 7 ani, este greu să spunem că cel mic are o anumită înclinație, deși există și asemenea cazuri, bineînțeles. Atunci părinții aleg, după propriile preferințe, diferite activități suplimentare pentru copilul lor. 

Una dintre greșelile frecvente comise de părinți este să-și înscrie micuțul la prea multe activități extrașcolare deodată, spun specialiștii, care recomandă implicarea într-o singură activitate, una care, într-adevăr, copilului să-i placă și să-i aducă satisfacție.

Deși oboseala și plictiseala nu sunt vizibile imediat pe chipul copilului, implicarea lui într-un număr prea mare de activități opționale poate avea efecte negative pe termen lung:

  • stres;
  • nervozitate;
  • dezinteres;
  • slabă concentrare a atenției;
  • respingere a oricărei activități extrașcolare;
  • apariția unui complex de inferioritate;
  • probleme din punct de vedere emoțional.

Activitățile extrașcolare și copiii de grădiniță

Atunci când încep să frecventeze grădinița, copiii au parte de diverse activități pe durata întregii zile. E ca un „loc de muncă” pentru cei mici, întrucât la grădiniță sunt impuse anumite reguli, se implică în activități educative, iar la final de zi este mult prea epuizant pentru ei să mai meargă și la lecții de înot, de exemplu. Cu siguranță copiii își doresc să ajungă acasă, alături de părinți și frați, alături de care să aibă parte de timpul lor liber.

De aceea, specialiștii în psihologie susțin că, până la vârsta de 5 ani, cei mici trebuie să se implice într-o singură activitate extrașcolară pe săptămână.

Totodată, până la această vârstă, copiii se pot plictisi destul de repede și își pot schimba preferințele, dar părinții trebuie să continue să-i îndrume micuți să persevereze în acea activitate, numai dacă aceasta nu devine stresantă sau inutilă pentru copii.

Activitățile extrașcolare și copiii după vârsta de 7 ani

În cazul copiilor de peste 7 ani, specialiștii recomandă două activități extrașcolare pe săptămână.

Când vine vorba despre copiii mai mari, activitățile opționale trebuie să le ofere plăcere, să-i facă fericiți și ambițioși. În perioada de adolescență, ei deja aleg o activitate pe care o face cu mult entuziasm și pentru că chiar se pricep la asta. Tot la această vârstă, copilul are și un cerc de prieteni care, de asemenea, îl pot influența în alegerea unei activități extrașcolare.

Sfaturi pentru părinți:

Activitățile opționale au rolul de a-l ajuta pe copil să dobândească abilitățile necesare pentru a se descurca pe viitor și a face față multor situații apărute pe parcursul vieții. Copiii, care după lecțiile de la școală își găsesc timp, motivație și dorință de a frecventa și alte activități extrașcolare, merită toată admirația.

La alegerea unei activități suplimentare, este foarte important să țineți cont de vârsta și posibilitățile copiilor. Lăsați-i pe cei mici să fie deschiși la tot ce este nou și, pentru că varietatea alegerilor a crescut foarte mult, nu-i forțați să opteze pentru toate activitățile odată. Oferiți-le copiilor șansa să se manifeste așa cum sunt ei, să aibă încredere de sine, să poată valoriza ceea ce ei înșiși au creat.