Odată cu creșterea temperaturilor, trebuie să ai grijă ca micuțul tău să rămână perfect hidratat. Nou-născuții au un procent mai mare de lichid în corp decât adulții, de fapt, 70% din corpul lor este apă, (are nevoie să se hidrateze mai des pentru a reface rezervele din organism) comparativ cu 50%-60% la adulți.

mamaplus

Dar este foarte important să fie mereu hidratați pentru ca organismul să funcționeze corect. Și mai ales pe timpul verii, când temperaturile urcă multe grade în termometre și este posibil ca nivelurile de lichid din corpul său să se reducă în mod considerabil.

Cum este cel mai bine? Copilul tău să ia în fiecare zi 10-15% din greutatea totală în apă. În mod ideal, pentru a fi bine hidratat vara este recomandat să bea apă aproximativ o dată la două ore.

Dacă bebelușul este hrănit la sân, nu este nevoie să bea apă, deoarece laptele matern are în compozitie 90% apă și toți nutrienții necesari micuțului. În timpul verii este posibil să observi că el dorește să sugă mai des și în cantități mai mici. Chiar dacă cel mic bea lapte la biberon, până la 6 luni recomandarea este aceeași pentru toți copiii: cu formulă sau lapte de la sân nu au nevoie de supliment de apă.

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă ce cantități de apă ar trebui să bea un copil, în funcție de vârstă:

  • 100-190 mililitri (0-6 luni);
  • 800-1000 mililitri (6 luni-12 luni);
  • 1100-1200 mililitri (1-2 ani).

O altă modalitate de a calcula cantitatea necesară de apă pentru un copil, într-o zi, este în funcție de greutate: 55 de ml/kilogram. Dacă bebelușul cântărește 13 kilograme, de exemplu, ar trebui să bea 715 ml pe zi.

Hidratarea prin alimente

După 6 luni, lichidul provine nu numai din apă sau din lapte, ci și din alimente solide, cum ar fi fructele sau legumele, care sunt perfecte pe tot timpul anului, dar mai ales vara. Pot fi preparate sub formă de piureri sau sucuri.

Spații răcoroase și temperatură constantă

Pe lângă hidratarea cu lichide și o alimentație adecvată, este foarte important ca bebelușul să stea în locuri răcoroase și să nu fie expus la soare sau căldură excesivă. În ceea ce privește aerul condiționat, nu uita că filtrele și dispozitivul să fie curate și să menții o temperatură constantă între 22 și 24 de grade. Și pentru a-i menține pielea hidratată, folosește lapte pentru corp, creme și uleiuri hidratante.

Deshidratarea, problemă gravă

La copiii mici deshidratarea duce la stări de oboseală, dureri de cap, lipsa concentrării, piele uscată, chiar și la performanțe cognitive scăzute, potrivit unui studiu realizat de National Hydratation Council, un ONG din Marea Britanie care se ocupă cu cercetarea importanței hidratării.

Sursa