Dacă ești convinsă de faptul că un copil nu poate sta atent mai mult de câteva minute, atunci nu ești foarte departe de adevăr. Chiar dacă cel mic pare interesat de o jucărie, în realitate, el nu își poate concentra atenția asupra unui obiect mai mult de 30 de secunde. Dacă te joci împreună cu copilul sau îl ajuți să citească o carte, așteaptă câteva minute după terminarea activității înainte de a trece la un alt exercițiu sau la un joc nou.
Părinții trebuie să fie realiști în privința capacității de atenție a copiilor și să-i ajute să și-o dezvolte jucându-se cu ei, atrăgându-le atenția asupra lucrurilor pe care le văd sau le aud, implicându-i în proiecte și activități sportive noi și ghidându-i cum să facă față provocărilor. Accesul la televizor, calculator și jocuri electronice trebuie limitat cât mai mult.
Capacitatea de concentrare în funcție de vârstă:
De la 2 la 7 luni
Un bebeluș de 2 luni poate menține contactul vizual, copiind expresii și schimbând sunete pentru 2 minute, maxim 3. La 7 luni, capacitatea de a fi atent în timpul unei interacțiuni crește la 5 minute.
De la 18 luni
La aceasta vârstă, un copil se poate concentra timp de 30 de secunde asupra unei singure sarcini, respectiv preț de 1-2 minute asupra mai multor activități, înainte să ceară ajutorul adultului.
De la 2 ani la 2 ani și jumătate
Copiii de 2 ani se pot concetra asupra unei singure activități cel mult 60 secunde. Când adultul îi încurajează activ, capacitatea de concentrare crește la 2-3 minute. La vârsta de 2 ani și jumătate ei sunt capabili să-și focuseze atenția asupra unei sarcini timp de 2 minute. Atunci când sunt incluși într-un grup de copii mici, se pot juca liniștiți timp de 10 minute.
De la 3 ani
Un preșcolar își poate menține atenția asupra unei activități individuale timp de 3 până la 8 minute, dacă sarcina este interesantă. El este capabil să o finalizeze dacă sarcina de lucru nu este prea dificilă. Totodată, el se poate concentra timp de 15 minute la mai multe activități, dacă acestea conțin elemente interesante.
De la 4 ani
Începând cu vârsta de 4 ani, un copil implicat într-o activitate care i se pare interesantă poate ignora un adult care îl cheamă la masă. El se poate concentra asupra unei activități timp de 7-8 minute. Dacă activitatea este nouă și deosebit de atractivă, interesul activ poate fi menținut până la un sfert de oră. În grup, el poate fi atent timp de 5 până la 10 minute, fără a întrerupe jocul.
De la 5 la 6 ani
După vârsta de 5 ani, majoritatea copiilor sunt capabili să se concentreze asupra unei sarcini fără să le fie distrasă atenția. Activitățile distractive le pot menține interesul pentru 10-15 minute. Cât despre sarcinile date de adulți, copiii se pot concentra asupra lor cel mult 6 minute, cu condiția să fie vorba de ceva ușor și interesant.
De la 6 ani, copiii pot lucra în grup și se pot juca fără întrerupere timp de 10 până la 25 de minute. Activitățile individuale le pot menține interesul chiar și o jumătate de oră.