Este bine-cunoscut faptul că după împlinirea vârstei de un an, nevoia de lapte a unui bebeluș scade considerabil. Excesul de lapte în alimentația copilului poate provoca anemie feripivă sau obezitate. Pentru prevenirea deficitului de Vitamina D sau calciu, părinții ar trebui să respecte câteva recomandări esențiale date de medicii pediatri.

Laptele este benefic pentru organism. Este plin de proteine, grăsimi, calciu şi vitamine D. dar când împlineşte un an, bebeluşul are nevoie deja de mult mai puțin lapte decât credeți. Este valabil atât pentru laptele matern cât şi pentru laptele praf.

Cât de mult lapte?

Acum că e bebeluş mai mare, laptele trebuie să însoțească o masă, nu să fie o masă în sine. Este o mare tranziție şi părinții presupun că bebeluşul are nevoie de 4-5 biberoane pe zi. Adevărul este că bebeluşii au nevoie cam de 700 de ml de lapte pe zi. La modul ideal de la 1 la 2 ani, copiii nu au nevoie de mai mult de 500 ml de lapte pe zi. Acesta îi asigură copilului tot necesarul  de calciu zilnic, dar şi de vitamina D.

Iaurturile, brânzeturile, sucurile – nu mai mult de 150 de ml pe zi- şi cerealele sunt la fel, surse grozave de calciu şi vitamine D. Restul lichidului zilnic de care are nevoie copilul este apa.

Care e problema cu băutul de prea mult lapte?

Bebeluşii ce consumă mai mult de 700 de ml de lapte pe zi consumă prea puține proteine, fibre şi alimente bogate în fier pentru a se dezvolta aşa cum trebuie. Asta îi poate predispune la constipație, anemie feriprivă, obezitate sau creştere slabă în greutate. Vrem ca bebeluşii mai mari să mănânce mâncare, nu să bea majoritatea caloriilor. E timpul să reducem caloriile lichide.

Ce, cum şi când?

Introducerea laptelui integral de la un an într-o cană cu supapă este ideală. La fel, şi laptele integral este minunat pentru copiii ce nu au intoleranță la proteina din lapte şi pentru cei ce nu sunt predispuşi la obezitate sau la boli cardiace. Dacă un copil e la risc de obezitate încercați laptele de 1,5 % în loc de lapte integral.

O vorbă despre sticlă

E normal pentru copiii care sunt hrăniți cu lapte praf să renunțe greu la sticlă, este mai mult decât o sticlă de lapte, îi consolează. Luați-o încetişor şi amintiți-vă că au nevoie de cel mult trei porții de lapte pe zi. Încercați să schimbați modul de hrănire cu lapte o dată pe zi cu o cănuța, iar copilul va putea uşor să renunțe la sticlă. Cel mai important este să nu-l lăsați să adoarmă cu sticla. Asta poate duce la carii chiar la dinții ce tocmai erup, se numesc carii de biberon. Periați dinții bebeluşului înainte de culcare.

Bebeluşii mai mari nu au nevoie de o sticlă de lapte pentru drum când nu sunt acasă, este suficientă apa. Iar laptele fie că e vorba de sticlă sau de cănuță trebuie servit doar alături de altă mâncare.

După vârsta de 1 an, laptele este doar o băutură ce trebuie servită alături de altă mâncare. Altfel, prea mult lapte poate fi dăunător pentru că ne dorim ca bebeluşii mari să primească mai mult fier şi proteine din alte alimente.