Diversificarea alimentației este o etapă deosebit de importantă în dezvoltarea bebelușului. Laptele matern este alimentul ideal pentru oricare copil, însă după vârsta de 6-7 luni acesta nu mai acoperă integral nevoile nutritive ale celui mic, moment în care se trece la introducerea unor noi alimente.
Odată introduse cerealele, legumele și fructele, este timpul să adaugi și puțină cărniță în meniul micului pofticios. Află mai multe informații despre carnea în alimentația bebelușului: când, cât și de care?
Introducerea cărnii în alimentația copilului mic va optimiza aportul de fier, zinc, vitamine din grupa B-urilor și proteine. Totodată carnea conține acizi esențiali, fosfor și săruri minerale (în special carnea slabă).
Potrivit specialiștilor, carnea poate fi introdusă în alimentația bebelușului încă din primele etape ale diversificării, pentru a se acoperi cerințele nutriționale ale organismului micuțului, însă nu mai devreme de 6-7 luni. La început, când se dorește introducerea cărnii în meniul bebelușului, medicii recomandă carnea de pui sau curcan, fiartă și bine pasată, adăugată în supa sau piureul de legume.
Atenție! Este recomandată introducerea unui singur sortiment de carne pe săptămână, în porții mici.
Carnea albă este digerată mai ușor decât cea roșie. Acest aliment este digerat în aproximativ 4-5 ore și are putere de saturație crescută.
Și ficatul de pui poate fi introdus în dieta micuțului în primele faze ale diversificării, fiind un sortiment bogat în vitamine și săruri minerale. După vârsta de 9-10 luni, la fel de hrănitoare și sănătoase sunt și carnea de vită și peștele (șalău, crap etc).
Este recomandat să pregătești mâncărica pentru bebeluș doar cu carne proaspătă. Copiii mici trebuie să consume carne numai în variantă fiartă sau la cuptor și în niciun caz prăjită. Produsele din carne de porc, gâscă și rață este bine să fie introduse în alimentația copilului cât mai târziu, după vârsta de 2 ani și jumătate, iar carnea de vânat, deși săracă în grăsimi și bogată în proteine, nu este preferată decât în jurul vârstei de 3-4 ani, fiind greu de digerat.
De asemenea, mezelurile nu sunt recomandate copiilor mici (chiar interzise!), deoarece sunt greu digerabile, sunt condimentate și se alterează cu ușurință.