Durerile abdominale sunt foarte des întâlnite în special la școlari și preșcolari. Studii recent efectuate arată că 10-15% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani acuză în mod frecvent dureri de burtă (săptămânal sau chiar zilnic).
Durerile abdominale pot fi acute, adică cele care survin deodată, puternic, sau cele cronice – care se repetă și sunt de lungă durată.
Printre factorii care insotesc durerile de burta se enumera, de cele mai multe ori: diareea, constipația, febra, pierderea în greutate. Este foarte important de stabilit locul exact al durerii abdominale, mai ales dacă ați folosit deja medicamentație pentru tratarea ei, iar lucrurile nu s-au îmbunătățit câtuși de puțin.
Copiii care acuză dureri mari abdominale sunt diagnosticați, în mod frecvent, cu apendicită acută, enterocolite sau constipație.
Atunci când copiii care se plâng de dureri mari și frecvente de burtă și nu au nimic la un examen medical atent efectuat, situația devine frustrantă pentru părinți. Este foarte posibil ca durerea să fie cauzată de un stres puternic prin care copilul trece sau pur și simplu să aibă o hipersensibilitate a intestinelor. Din fericire, mai mult de 30-50% dintre copiii care se plâng de dureri de burtică scapă de ele destul de ușor, cam la 2-6 săptămâni după ce au fost diagnosticați și tratați, dacă e cazul.
Este important să dați atenție durerilor de burtă ale copilului și să nu le puneți pe seama faptului că „s-ar preface” ca să scape de școală sau alte îndatoriri neplăcute, cel puțin din punctul lui de vedere.
Iată o listă cu cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale:
1. Constipația. Mai ales dacă știți că aveti un copil cu istoric medical din acest punct de vedere, constipația poate fi cauza durerilor de burtă.
2. Refluxul esofagian. Copiii cu reflux esofagian se pot plânge de un gust acru în gură și de arsuri în capul pieptului. Durerea abdominală poate fi mai puternică după mese și seara.
3. Intoleranță la anumite alimente. De exemplu, intoleranța la lactoză, frecvent întâlnită în rândul copiilor, se poate manifesta prin vomă, diaree și dureri abdominale puternice.
4. Ulcerul. Este o durere în zona epigastrică cu senzație de arsură, de obicei mai puternică înainte de masă, noaptea și dimineața foarte devreme. Copiii cu ulcer vomită foarte des și pot avea scaune cu sânge.
5. Gastroenterocolite cronice. Durerile sunt însoțite de cele mai multe ori de vomă și diaree, cauza principala fiind prezența unui parazit sau virus.
6. Colitele și boala lui Chron. Copiii care suferă de aceste afecțiuni se confruntă și cu diaree, crampe abdominale foarte dureroase, scaun cu sânge, constipație, malabsorbție (incapacitatea intestinelor de a absorbi vitaminele și mineralele).
Ce se poate face, în general, în cazul durerilor abdominale:
În primul rând, cele mai frecvente dureri de burtă nu presupun nicio afecțiune serioasă. Totuși, fiți precauți în ceea ce privește dieta copilului și dați-i să mănânce o hrană sănătoasă și atent preparată. Asta presupune să măriți cantitatea de fibre: mai multe legume și fructe. Nu le decojiți, întrucât în coajă stau cele mai importante elemente care ajută organismul copiilor în astfel de situații. Doar spălați-le foarte bine. Floricelele de porumb conțin și ele multe fibre, deci, lăsați copiii să le mănânce în cantitatea dorită, fără teama că ar putea accentua durerea de burtă. Supele de legume sunt foarte recomandate, tot datorită conținutului ridicat de fibre. De asemenea, dați-le pâine din făină integrală și cumpărați și cereale cu aceeași calitate. O dietă fără lactoză poate fi de folos, câteodată.
Evitați băuturile dulci, tot ce nu e 100% natural și făcut pe loc, acasă. Nu le mai dați deloc bomboane și cantități mari de dulciuri. Cel puțin pentru o perioadă ar trebui să dispară complet din dieta copilului. Aici intră și guma de mestecat care conține zahăr. Asigurați-vă, în plus, că se odihnește bine copilul și că nu se confruntă cu o anumită problemă cauzatoare de stres.
Vorbiți cu profesorii, la școală, să fie în cunoștință de cauză și astfel să poată să ajute copilul în caz de durere de burtă, adică să-i faciliteze o poziție comodă, lăsându-l să stea întins până când îi trece durerea.
Restricționați-i accesul la activități precum jocurile pe calculator sau televizorul, mai ales înainte de orele de odihnă.
Încurajați-l atunci când are o criză abdominală și încercați să minimalizați un pic durerea. Spuneți-i că va trece repede și în curând se va simți mult mai bine.
Ajutați copilul să se relaxeze, să aibă o viață normală și încercați să-i reduceți factorii de stres, atât cât este posibil.