Mersul pe vârfuri este întâlnit la copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 luni, atunci când încep să învețe să facă primii pași. Acest lucru se datorează în majoritatea cazurilor simplului fapt că micuților le este mult mai ușor să-și mențină echilibrul în acest mod și nu înseamnă că există o problemă de ordin medical. Totuși, dacă mersul pe vârfuri persistă până după vârsta de doi ani, e bine să consulți un specialist ca să te asiguri că nu există o cauză medicală.

mamaplus

Mersul pe vârfuri la copii este, mai degrabă, un obicei temporar care va dispărea de la sine decât un motiv de îngrijorare pentru mămici. Cu toate acestea, există și câteva cauze medicale care pot determina acest mod mai ciudat de deplasare:

1. Paralizia cerebrală. Aceasta provoacă tulburări de deplasare, de postură și de tonus muscular. Paralizia cerebrală poate apărea în perioada de viață intrauterină sau se poate declanșa la naștere;

2. Tendonul lui Ahile prea scurt poate duce la apariția unor dificultăți în încercarea de a atinge solul cu călcâiul;

3. Autismul. S-a observat că există o posibilă legătură între mersul pe vârfuri și autism, fapt incomplet explicat de doctori până în momentul de față;

4. Distrofia musculară este o altă cauză medicală care determină mersul pe vârfuri. Aceasta este o boală genetică în care fibrele musculare sunt foarte sensibile și, în timp, se deteriorează. Copilul poate fi suspectat de această afecțiune dacă inițial mergea bine, iar mersul i s-a deteriorat ulterior.

Desigur, tu ca o mamă grijulie ești atentă la fiecare gest al micuțului tău, însă uneori, grijile tale sunt nefondate. Mersul pe vârfuri este obiceiul unui copil mic care începe să treacă de la mersul de-a bușilea la mersul biped. Pe măsură ce aceștia devin mai siguri pe echilibrul lor, copiii vor renunța singuri la mersul pe vârfuri. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este indicată vizita la medicul specialist.

Sursa