Bebelușul plânge încontinuu și nu știi ce să mai faci? Plânsul este singura modalitate prin care un bebeluș îi poate anunța pe cei mari că au nevoie de ceva. Pruncii plâng de foame, de sete, pentru că au nevoie să fie schimbați, pentru că îi doare ceva sau pentru că pur și simplu au nevoie de o îmbrățișare sau sunt obosiți. Și totuși cum îi faci să se oprească din plâns atunci când nu se liniștesc, cu toate că ai eliminat toate posibilitățile?

„Cum oprești un bebeluș din plâns” este probabil întrebarea pe care mamele din lumea întreagă și-au pus-o cel puțin o dată în viață. Îți spunem noi cum liniștești un bebeluș în câteva secunde!

Un medic pediatru din California a descoperit o metodă infailibilă de a calma plânsul bebelușilor atunci când nimic nu pare că ar putea să îl oprească. Este o tehnică la îndemâna tuturor părinților, nu presupune niciun procedeu complicat. Ai nevoie doar de puțină îndemânare și de exercițiu.

Bebelușul plânge? Aplică metoda „Hamilton”

Numită astfel după medicul Bob Hamilton, care a dezvoltat-o, tehnica presupune urmarea a trei pași simpli.

1. Încrucișați brațele bebelușului peste pieptul său, prinzându-le cu podul palmei.

2. Îi susțineți bărbia cu degetul mare și arătătorul mâinii care îi ține brațele strânse la piept, iar cu cealaltă mână îi susțineți fundulețul.

3. Înclinați copilul la 45 de grade și mișcați-l cu blândețe pe verticală sau pe orizontală. Atenție! Nu îl țineți în poziție verticală pentru că, deși îi susțineți bărbia, poate să își „arunce” capul pe spate, iar atunci va fi foarte greu de controlat.

În câteva secunde veți „auzi” liniștea mult dorită!

Iată și câteva demonstrații făcute chiar de „inventatorul” tehnicii:

Acționează cu blândețe!

Tehnica trebuie pusă în aplicare cu blândețe pentru că se știe că mișcările bruște sau sacadate pot fi dăunătoare pentru un bebeluș, mai ales atunci când este prea mic pentru a-și susține singur capul și când creierul este prea fragil și poate suferi leziuni la contactul cu cutia craniană.

Cea mai mare eficiență a metodei „Hamilton” s-a înregistrat la bebeluși de 2-3 luni. După această vârstă, cei mici iau în greutate și nu mai pot fi ținuți în siguranță în acea poziție.

Dacă nici această tehnică nu funcționează și dacă sunteți convinși că bebelușul nu ar avea motive de disconfort care să îl facă să plângă, poate ar fi mai bine să mergeți la medic pentru investigații amănunțite.