A le permite sau nu copiilor tăi să doarmă cu tine este o problemă ce stârnește numeroase controverse. Există anumiți părinți cărora le place să doarmă cu copiii lor. Aceștia susțin că dormitul împreună îi ajută să stabilească legături mai solide. Alți părinți nu sunt la fel de dispuși să îi lase pe cei mici să doarmă în același pat cu ei. Aceștia consideră că dormitul în acest mod va distruge somnul tuturor.
Există copii care vor să doarmă în același pat cu părinții lor din mai multe motive - fie că la mijloc este teama de a fi singuri, frica de întuneric sau atașamentul strâns față de părinți. Desigur, aceste motive pot varia în funcție de vârsta și personalitatea copilului în cauză. De asemenea, această cerință a copilului este corelată și cu dinamica familiei și relația dintre părinte și copil.
Spre exemplu, bebelușii cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani vor de obicei să doarmă în același pat cu părinții lor. Este foarte dificil să-i convingi să doarmă singuri la această vârstă. Comunicarea lor verbală este minimă și vei depune ceva efort pentru a înțelege de ce protestează atunci când li se ceară să doarmă în propriul lor pat.
În ciuda acestui fapt, există specialiști care recomandă (pe cât posibil) ca cei mici să doarmă în propria lor cameră începând cu vârsta de patru sau cinci luni. Totuși, acest lucru este relativ. În anumite culturi, acolo unde dormitul împreună este ceva normal, copiii dorm împreună cu părinții lor până la vârsta de 6 sau 7 ani. Spre, exemplu, acest lucru se întâmplă în Japonia.
Când vine vorba despre copiii mai mari, este mult mai ușor să îi faci să înțeleagă că este necesar să doarmă în propriul lor pat. Unii copii se vor atașa chiar în mod treptat de dormitorul lor și vor dori să îl personalizeze.
Dezavantajele dormitului copiilor în același pat cu părinții lor
A-i da voie copilului tău să doarmă cu tine în pat poate părea a fi o practică inofensivă. Însă acest obicei aparent banal poate avea numeroase dezavantaje.
- Părinții nu se vor odihni niciodată suficient.
- Poate apărea dependența dintre copil și părinte, un aspect demn de luat în considerare și care va provoca probleme majore pe măsură ce copilul crește.
- Pe de altă parte, această practică poate avea și un șir de benefici.
- Nu există o regulă generală în ceea ce privește beneficiile dormitului împreună cu cei mici. Pentru anumite persoane, acesta este un avantaj atât din perspectiva copiilor, cât și a părinților.
Câteva dintre beneficiile dormitului împreună cu copilul tău sunt:
- Atât tu, cât și cel mic veți fi mai calmi.
- Va fi mult mai ușor să ai grijă de cel mic și să-l protejezi.
- Îi vei putea monitoriza somnul.
- Vei putea alăpta mai ușor bebelușul pe timpul nopții.
- Vei putea corecta din timp episoadele de apnee în somn ale celui mic.
- Între voi dori se va crea o legătură emoțională mai puternică.
- Va ajuta la sincronizarea obiceiurilor de somn ale părinților și ale copiilor.
Până la urmă, fiecare familie decide până la ce vârstă părinții împart același pat cu copilul, reieșind din anumite situații. Dormitul cu copiii este o decizie personală și este opțiunea fiecăruia cum alege să procedeze.