Un studiu realizat de către oamenii de știință de la Universitățile Cambridge și Oxford din Marea Britanie și publicat pe 28 martie 2022 în revista Nature communications, trage un serios semnal de alarmă pentru tineri și părinți. Astfel, experții au constatat că rețelele de socializare pot afecta sănătatea mintală a adolescenților, la vârste diferite.
Analiza efectuată în rândul a 84.000 de persoane din Marea Britanie, inclusiv 17.000 de adolesceți, a găsit că cele mai mari efecte negative, care le pot afecta bunăstarea mintală, sunt la fetele între 11 și 13 ani și la băieții între 14 și 15 ani, potrivit The Guardian.
Psihologii britanici au descoperit că fetele care și-au mărit timpul petrecut pe rețelele de socializare, cu vârste între 11 și 13 ani au fost mai puțin satisfăcute și mulțumite de viața lor un an mai târziu, aceeași tendință constatată și la băieții cu vârste între 14 și 15 ani.
Cercetătorii nu au descoperit nicio legătură între rețelele de socializare și bunăstarea psihică la alte vârste, cu excepția celei de 19 ani, când o utilizare mai mare a fost urmată din nou, de o scădere a satisfacției de viață, pentru ambele sexe.
”Descoperim că există anumite vârste, care diferă între sexe, când rețelele de socializare prezic mai substanțial satisfacția vieții”, a spus dr. Amy Orben, psiholog la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și autorul principal al studiului.
Potrivit organizație caritabile Young Minds, numărul copiilor cu vârste între 5 și 16 ani, care au o problemă mintală a crescut cu 50% între 2017 și 2021, sugerând că fiecare cinci copii din fiecare clasă sunt acum afectați.
Orben și colegii săi au analizat 84.000 de persoane din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 10 și 80 de ani, care s-au înscris la studiile Understanding Society și Millenium Cohort.
Cercetătorii au descoperit un efect bidirecțional, în care la anumite vârste, utilizarea rețelelor sociale a fost legată de o scădere a satisfacției vieții după un an, în timp ce satisfacția scăzută a vieții a fost legată de o utilizare mai mare a rețelor sociale, în anul următor.
”Descoperirile din acest studiu au confirmat că ratele mai mari de depresie, în special în rândul fetelor, sunt legate de petrecerea unui timp îndelungat pe rețelele sociale, de agresiune online și de un somn de slabă calitate”, a spus profesorul Yvonne Kelly de la UCL.
Astfel, experții participanți la studiu au spus că ”este util să se stabilească reguli cu privire la momentul când copii și adolescenții să folosească rețelele sociale, astfel încât să nu interfereze cu somnul”. De asemenea, ei au recomandat părinților ”să-și educe copii din timp despre gama de probleme pe care le-ar putea întâlni pe rețelele de socializare”.