Dacă ne întrebăm cât de rare sau cât de frecvente sunt problemele de somn la copii – cifrele din literatura medicală arată că în jur de 30% din copii pot prezenta un tip de tulburare de somn pe perioada copilăriei, sau cu alte cuvinte 1 din 3 copii suferă la un moment dat de o tulburare de somn. Potrivit cifrelor din literatura medical, în jur de 30% din copii pot prezenta un tip de tulburare de somn pe perioada copilăriei, sau cu alte cuvinte 1 din 3 copii suferă la un moment dat de o tulburare de somn.
„Multe din aceste tulburări de somn nu sunt afecțiuni organice, fiind astfel importantă identificarea factorilor care influențează calitatea somnului precum zgomotele și lumina din camera în care dorm copiii (incluzând aici și lumina albastră de la telefoane, calculatorul și televizorul), temperatura, uscăciunea și calitatea aerului. Acestea sunt câteva din variabilele pe care le putem influența și care pot avea un impact semnificativ asupra calității și chiar a numărului de ore de somn.
De reținut este că întârzierile orei de culcare, de tipul «încă un desen animat și apoi ne culcăm», cu care părinții sunt obișnuiți, se acumulează în cursul unei săptămâni și pot duce la deprivare de somn cu consecințe asupra funcțiilor emoționale și cognitive ale copiilor”, avertizează specialista în somnologie Mihaela Oros.
Și zgomotele din mediu reprezintă un alt factor important care influențează ritmul somn-veghe
Studiile efectuate au arătat că zgomotele în timpul somnului – fie că este vorba de trafic, vecini sau sunt zgomotele din casă – pot scădea intensitatea somnului, apar treziri frecvente în timpul nopții și poate creste secreția hormonilor de stres.
Există însă și afecțiuni importante cum ar fi tulburările de respirație în timpul somnului, cu forma cea mai severă apneea în somn de tip obstructiv – care sunt mai cunoscute de la vârstă adultă (sunt mulți adulți care sforăie, au făcut investigații de somn și au necesitat apoi tratament) însă aceste probleme apar și la copii. O cercetare efectuată în acest sens a arătat faptul că 1 din 10 copii prezintă riscul unor tulburări de respirație în timpul somnului.
Doctorul somnolog Mihaela Oros atrage atenția că la copii, față de adulți, aceste tulburări de respirație care pot duce la scăderea oxigenării în timpul somnului, apar într-un moment în care copiii sunt în plină dezvoltare și pot avea impact pe termen lung.
„Acolo unde este necesar, se pot face investigații în timpul somnului și în cazul copiilor – poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografia – care pot evidenția dacă sunt modificări, urmând să fie stabilit un plan de tratament”, subliniază medicul.