Copilul cu stimă de sine scăzută este posibil să fie criticat de părinți, de frați și de alți membri ai familiei pentru diferite motive. Există de asemenea posibilitatea ca el să fie ridiculizat la școală de către colegii de clasă și să fie victima bullying-ului.

Cum putem îmbunătăți stima de sine a unui copil?

1. Apreciere continuă

Copiii trebuie să știe că părinții lor îi iubesc și au încredere în ei indiferent de abilitățile lor.

Chiar și în copilăria mică, laudele pe care copilul le primește pentru primii pași sau pentru primul cuvânt îl vor încuraja pe acesta să meargă mai departe și să repete acțiunea.

Copilul va depune efort în continuare dar se va îndrepta spre părinții săi pentru confirmare.

Toți copiii vor să-și mulțumească părinții și să primească din partea acestora un răspuns pozitiv. Acest lucru îi face să se simtă încrezători și în siguranță.

Dacă părinții sunt tot timpul critici, acest lucru va consolida perspectiva negativă pe care copilul o are asupra sa.

2. Susținere și încurajare

Pentru a determina un copil să încerce unele lucruri, el are nevoie să simtă că părinții îl susțin indiferent de ceea ce se întâmplă. Eate important pentru încrederea în sine a copilului să îi arătați că dumneavoastră aveți încredere în el.

3. Oferiți-i copilului responsabilități

Dându-i copilului mici sarcini conforme vârstei și capacităților lui, îi demonstrați că așteptați din partea sa un oarecare nivel de competență.

Pe măsură ce contribuie tot mai mult la viața familiei, se va simți mai bine cu privire la el însuși.

4. Râdeți și bucurați-vă împreună

Râsul e cel mai bun medicament. Majoritatea copiilor se bucură dacă părinții lor pot lua parte alături de ei la activități distractive, cum sunt excursiile, mesele în oraș, plimbările sau privitul la televizor.

5. Oferiți-le copiilor multe experiențe

Ajutați-vă copilul să găsească lucruri care îl inspiră și îl încântă, oferindu-i ocazia să experimenteze lucruri variate.

Mergeti la muzeu, teatru, cinema, bibliotecă , în parc, la ateliere de dezvoltare personală, s.a.m.d.

6. Învățați-vă copilul să facă față dezamăgirii

Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne-am dori, așadar este important să învățăm să facem față dezamăgirilor.

Oferiți-i multe îmbrățișări și atenție celui mic, permiteți-i să simtă emoțiile negative, dezamăgirile. Dezamăgirea este un sentiment natural și trebuie acceptat dar desigur că va trebui depășit și optimismul va trebui să câștige.

7. Fii generos cu iubirea și afecțiunea

Arătați-i copilului că-l iubiți necondiționat oferindu-i pupici și îmbrățișări. Lăsați copilul să vă vadă arătând afecțiune oamenilor importanți din viața dvs.

Acest lucru îi va permite copilului să manifeste afecțiunea față de cei din jur, ceea ce pe termen lung îi va îmbunătăți stima de sine.